Élet-Stílus

Egyetlen tüntetési kérelmet sem hagytak jóvá

Augusztus elseje óta különböző szervezetek összesen 77 tüntetési kérelmet nyújtottak be a kínai hatóságoknak azokra a területekre, amelyeket az olimpia idején tartandó demonstrációknak jelöltek ki. A kérelmek közül azonban a pekingi városvezetés végül egyet sem fogadott el - közölte a kínai főváros közbiztonsági hivatalának elnöke.

A kínai napilapokban megjelent keddi beszámolók szerint a tüntetési engedélyekért folyamodó 149 fő között három külföldi is volt.

A kérelmezők többsége munkaügyi és az egészségügyi rendszerrel kapcsolatos kérdésekben szeretett volna demonstrálni – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy 74 beadványt végül visszavontak a kérelmezők, miután „a felmerült problémákat az illetékes hatóságok konzultációk útján oldották meg”.

A külföldi aktivistákat azonnal kiutasítják (MTI/EPA)

A külföldi aktivistákat azonnal kiutasítják (MTI/EPA)

Két kérvényt azért utasítottak el, mert a beadvány hiányos volt, az egyik kérelem szerint ráadásul gyerekek is részt vettek volna a demonstrációban, ez viszont ellentétes a kínai törvényekkel. Egy tüntetési kérelmet pedig azért utasítottak el, mert a demonstrációkra és a tüntetésekre vonatkozó kínai törvényekbe ütközött. A jogszabályokkal ellentétes részekre vonatkozóan azonban részleteket nem közöltek.

Pekingben az olimpiára készülve három közparkban jelöltek ki területeket a bejelentett és engedélyezett tiltakozások számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik