Élet-Stílus

Címvédőhöz méltóan kezdett a Kovács-Janics-páros

Kedden az 500-es előfutamokkal folytatódott a síkvízi kajak-kenu viadal az olimpián. A hétfői négy után újabb három magyar egység biztosította a helyét az előfutamokból a döntőben.

A nőknél egyesben a vb- és Eb-címvédő Kovács Katalin magabiztos produkcióval nyerte versenyét, és lapátolta be magát ezzel a szombati fináléba, majd bő egy órával később Janics Natasával párosban megismételte ugyanezt a teljesítményt, így a duó megtette az első lépést a remélt címvédés felé.

A férfiaknál egyedül az 1000 m-en már szintén döntős Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakpáros tudta egyenes ágon kvalifikálni magát a végjátékba, miután harmadikként ért célba a fehéroroszok és a spanyolok mögött.

Galéria

Galéria

Vereckei Ákos (K-1), Vajda Attila (C-1) és a Sáfrán Mihály, Sáfrán Mátyás duó (C-2) csütörtökön, a középfutamban harcolhatja ki a legjobb kilenc közé kerülést. Vereckei számában nem is lehetett egyenes ágon továbbjutni (a magyar klasszis azért megnyerte a futamát), a kenusoknál pedig egyesben csak az első, míg párosban az első három hely ért finálét, s miután Vajda csak negyedik, a Sáfrán-testvérek pedig hatodik helyen értek a célba, csütörtökön újra vízre kell szállniuk a döntőért.

Szerdán az 1000 m-es középfutamokat rendezik a Sunji regattaközpontban, magyar részről Benkő Zoltán (K-1) és a Kozmann György, Kiss Tamás kettős (C-2) lesz érdekelt.

nyilatkozatok

Janics Natasa (K-2):
Azt beszéltük meg edzőnkkel, Sári Nándorral, hogy menjünk egy erős pályát, mert most két napig úgysem kell versenyeznünk. Jó volt a rajtunk, de menet közben egy kicsit, inkább nem is kicsit hamar mondtam be a hoppot, vagyis hamar indíttattam el a hajrát, 250-nél azt hittem, hogy már csak 200 méter van hátra. Kettő helyett így három hopp volt, ennek ellenére nem fáradtunk el nagyon. Most edzünk két napot, és figyelünk arra, nehogy megbetegedjünk.

Sáfrán Mihály (C-2):
Nagyon kemény futamot kaptunk, az elmúlt évek világversenyeinek első öt helyezettje a németeket kivéve itt volt. Ennek megfelelően kisebb csoda lett volna, ha közvetlenül a döntőbe kerülünk. A rajt jól sikerült, a táv közben az utazósebesség azonban nem volt az igazi, azt holnap, az edzésnapon igyekszünk kijavítani, hogy a következő futamra jó legyen. Mindenképpen be akarunk jutni a döntőbe, ha tudunk egy jó pályát menni, akkor erre van is esélyünk.

Vajda Attila (C-1):
A rajtomat nagyon elrontottam, ezen valamit változtatni kell. Úgy érzem, van keresnivalóm, de jobban kell elindulnom. Ha táv közben a mainál előrébb vagyok, akkor lelkileg megtörhetem egyik-másik ellenfelemet. Most is úgy vágtam neki a versenynek, hogy megpróbálom megnyerni, de ez az eleje miatt nem sikerült, ennek ellenére azért igyekeztem letesztelni magam. Ilyen melegben nagyon nehéz lapátolni, a múlt héten egészen más volt az időjárás, most viszont már a rajtnál nagyon izzadok és alig kapok levegőt.

Vereckei Ákos (K-1):
Fontos volt, hogy megnyerjem a futamot. A legjobb időt akartam evezni, ez éppen csak nem sikerült, a kanadai Adam van Koeverden kicsit jobbat ment nálam, de azt hiszem, neki még inkább hátszele volt, nekünk pedig forgott a szél. Tehát messzemenő következtetéseket nem lehet leszűrni. Nagyjából azt éreztem edzéseken is, amit itt most, hogy jó formában vagyok, s nekem ez egy igen kiváló idő.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány:
Az első akadályokat mindenki sikerrel vette, persze tudtuk, hogy lesznek olyan számok, ahol nagyon nehéz dolga lesz a versenyzőinknek, gondolok itt Vajda Attilára 500 egyesben és a két kenupárosra.”Ezzel együtt nagyon bízom abban, hogy a középfutamból ezek az egységek is kiharcolják majd a döntőbe jutást, elkeseredésre semmi okuk. A kajak egyeseknél tegnap tetszett Benkő Zoltán teljesítménye és ma Vereckei Ákos is szépen ment az időt, a technikát és a taktikát tekintve is, így azt gondolom, számukra nem okoz majd gondot a második forduló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik