Élet-Stílus

Fazekas mentette meg atlétáink becsületét

A három magyar diszkoszvető közül meglepetésre csak az utolsó pillanatban a csapatba került Fazekas Róbert jutott be a keddi döntőbe a pekingi olimpián, az athéni ezüstérmes Kővágó Zoltán, valamint Máté Gábor kiesett. Ugyancsak búcsúzott a rúdugró Molnár Krisztina és 400-on Petráhn Barbara.

Az ötkarikás játékok legimpozánsabb létesítményében, a Nemzeti Stadionban már kora délelőtt telt ház, azaz 91 ezer néző várta a versenyeket – ami meglepő, hiszen a selejtezőkre fele ennyien sem szoktak kíváncsiak lenni. A különleges építészeti megoldása miatt Madárfészeknek titulált aréna elnevezését a fecskék komolyan vették, s mint az olimpia egyik jelképei, folyamatosan a tető alatti területen cirkáltak.

A 30-35 fokos hőmérséklet mellett ragyogó napsütésben magyar részről a férfi diszkoszvetésre, a női rúdugrásra és a női 400 méterre irányult a figyelem.

A szintet senki nem dobta meg

A diszkoszosok A csoportjában a három magyar közül az athéni aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Fazekas Róbert, valamint Máté Gábor próbálta meg túldobni a 64,50 méteres selejtező szintet. Az eltiltásának letöltése után az utolsó pillanatban a csapatba került Fazekas elsőre kilépett forgás közben, másodikra 61,61 métert ért el, erre még rá tudott tenni egy lapáttal, s 62,64-gyel zárt. Ezzel hetedik lett a csoportban, s mint később kiderült, 11. helyen bejutott a fináléba.

Fazekas az egyedüli döntős (MTI)

Fazekas az egyedüli döntős (MTI)

“Jó közepes teljesítmény volt ez, hiányzott az edzőm, Vida József, s hát rég voltam ilyen szituációban – összegzett Fazekas. – Nekem egy jutalomút az olimpia, hiszen az utolsó pillanatban jutottam ki. A 30. voltam a világranglistán, most ezen javítottam. Úgy érzem, mindent megtettem, bár azt terveztem, hogy 65 m körül dobok. A másik csoport kissé gyengébb, talán elég lesz a 62,64 a döntőhöz. Négy éve Kővágó Zoli 61 m körüli dobással a 12. helyen került fináléba, s végül második lett.”

Fazekas elárulta, hogy eltiltása és visszatérése nem téma a versenyzők között. “Nem került ez szóba. Aleknával összefutottam az ebédlőben, aki örült a visszatérésemnek. Ő egy igazi sportember.”

Máté tököt dobott

A békéscsabai Máté idén kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, 66,32-ig jutott, ezúttal azonban elmaradt legjobbjától. Egy érvénytelen kísérletet követően mindössze 55,15 méterrel folytatta, harmadikra sikerült 62,44-re javítania, s nyolcadikként zárt.

“Borzalmasan kezdtem, aztán összekaptam magam. Szaknyelven szólva az első kettőre tököt dobtam – nyilatkozott Máté. – Elkövettem azt a hibát, hogy a technikámra figyeltem, pedig egy olimpián be kell csukni a szemet, s beletenni mindent, ami belefér. A nyolcadik hely nem szokott elég lenni a döntőhöz, de remélem úgy járok, mint négy éve Kővágó. Úgy érzem, mindent megtettem a felkészülésben, s sikerült egy tűrhetőt dobnom.” Máté végül 13. lett, négy centiméterrel marad le a döntőről.

Máténak nem sikerült (MTI)

Máténak nem sikerült (MTI)

Az olimpiai ezüstérmes Kővágó 60,79, 59,46, 60,44 méteres sorozatot produkált, amit összesítésben csupán a 21. helyet jelentette. A Honvéd atlétája feldúltan nyilatkozott a vegyes zónában, ahol az újságírók várták. “Az olimpiai ezüstérmem nem ér annyit, hogy kihozzák ide az edzőmet. Olyan ez, mintha egy Forma-1-es pilótának azt mondanák, hogy állítsd be magad a kocsit” – nyilatkozott a MTI-nek.

Ötből egy

Kővágó hozzátette, döntőbe szeretett volna jutni, de két évvel ezelőtti motorbalesete óta még mindig nem tudta utolérni magát, a keze most is magán viseli az ütközés nyomát. “Fél évet ki kellett hagynom, s amikor folytattam, nem onnan tudtam, ahol abbahagytam. Van, amikor már jól megy a dobás, aztán visszaesem.”

Mérei László szövetségi kapitány az edzőkérdéssel kapcsolatban azt mondta, Kővágó június elején váltott edzőt, amikor az akkreditáció már lezárult. Megpróbálták elindítani a tréner utazásához szükséges folyamatot, de a Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint, már nem lehetett változtatni.

A rúdugró Molnár Krisztina a négyméteres kezdő magasságon harmadszorra jutott át, a 4,15-ön viszont elsőre. Ez jelentette számára a végállomást, mivel a 4,30-at már nem sikerült átvinnie. Petráhn Barbara 400 méteren futamában 53.06 mp-cel a negyedik helyen ért célba, ideje kevés volt a továbbjutáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik