Élet-Stílus

Pekingi hírmorzsák: nem javult Hatos állapota

Nem játszhat a magyarok ellen a pénteki csoportrangadón az orosz női kézisek egyik alapembere. Hatos Gábor állapota nem javult, így kétséges a szereplése. Baranyai sérülése nem súlyos, pályafutása nincsen veszélyben. Hírek, érdekességek Pekingből.


Hatos valószínűleg nem indulhat

Nem javul Hatos Gábor állapota, így a 74 kilós szabadfogású birkózó valószínűleg nem léphet szőnyegre súlycsoportja jövő szerdai küzdelmei során a pekingi olimpián. A 25 éves, tavalyelőtt Európa-bajnoki bronzérmet nyert sportolót két
napja fülkagylógyulladással ápolják a Kínai-Japán Barátság elnevezésű
kórházban.
“Sajnos nincs jól, jelenleg úgy tűnik, nem versenyezhet a jövő héten” – mondta Maróti István sportágvezető, aki hozzátette, Hatos indulásának esélye véleménye szerint tíz százalék.

400 ezren az óriáskivetítők előtt

Közel másfél millió turista érkezett az elmúlt egy hónapban Pekingbe, s több mint 400 ezren nézték eddig az olimpiai játékok eseményeit a kínai fővárosban felállított óriáskivetítőkön.
Zsuan Lan-jü, a pekingi városi hatóság kulturális igazgató-helyettese szerint nagyon elégedettek azzal, hogy a július 13. óta eltelt egy hónap leforgása alatt összesen 1 millió 462 ezren látogatottak Pekingbe. Közülük 410 ezren követték nyomon a versenyeket a fővárosában felállított 26 óriáskivetítő előtt.


Baranyainak csak könyökficama van

Baranyai János sérülése nem bizonyult súlyosnak, a nyíregyházi súlyemelő az eredeti terveknek megfelelően, augusztus 19-én utazhat haza. A 24 éves versenyző még szerda este elhagyta a kórházat. “A sérülése csúnyább látvány volt, mint amilyen következményekkel járt – mondta Juhász István sportágvezető.

“A kínai-japán barátság elnevezésű, jól felszerelt kórházban megvizsgálták, gipszben rögzítették a könyökficamot, s még aznap este hazajött velünk az olimpiai faluba. Éjjel tudott aludni is, a duzzanat már mérséklődött.” Juhász az MTI-nek még elmondta, Baranyai programján nem kell változtatni, jövő kedden utazhat haza, s 21-én a Sportkórházban megvizsgálják.

Nincs veszélyben a pályafutása (MTI)

Nincs veszélyben a pályafutása (MTI)


Csúszik az evezősprogram

A viharos idő miatt csúszik a csütörtöki evezősprogram a pekingi olimpián. A 2005-ben világbajnok, tavaly pedig Eb-győztes Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység – amely a legjobb esetben is csak 13. lehet – a tervek szerint közép-európai idő szerint így délben ül hajóba.

Visszavonul az úszóklasszis

Felhagy versenyzői pályafutásával a holland Pieter van den Hoogenband. A 100 m gyors 2000-es és 2004-es olimpiai bajnoka a pekingi nyári játékokon jelentette be döntését, miután nem sikerült neki a triplázás, mert a szám csütörtöki döntőjében csak az ötödik helyen végzett, amúgy kiváló, 47.75 másodperces teljesítménnyel. „Itt az új generáció, ideje visszavonulnom” – fogalmazott a 30 éves németalföldi sportember.

A kiválóság mindenesetre gazdag éremkollekcióval búcsúzik, hiszen – megannyi világ- és Európa-bajnoki dobogós helyezés mellett – olimpián egyéni számokban összesen három aranyat, továbbá egy-egy ezüstöt és bronzot szerzett, s holland gyorsváltók tagjaként ugyancsak volt második és harmadik is ötkarikás játékokon.

Csütörtöki galéria

Csütörtöki galéria


Bízik Messiékben Maradona

A pekingi olimpia futball- és kosárlabda-döntőjére vágyik Diego Maradona abban az esetben, ha Argentína mindkét sportágban bejut a fináléba. Az egykori világbajnok argentin futballsztár szerint hazájának kevés lehetősége van az éremszerzésre, de a két labdajáték ezek közé tartozik. A “Szuperdagi” beszélt arról is, hogy túljutott alkohol- és drogfüggőségén, továbbá hogy nagyon jó érzés reggel józanul ébredni, és lányait hívni, akiknek sokat köszönhet gyógyulásában.

Két halott az evezőspályánál

A kórházba szállítás után ketten meghaltak azok közül, akik szerdán szenvedtek közlekedési balesetet a pekingi olimpia evezősversenyeinek helyszínéül szolgáló tó közelében. Az olimpiai faluból érkező autóbusz ütközött össze egy kisbusszal még szerdán. A kisbusz három kínai utasa életveszélyesen megsérült, közülük hunytak el ketten a kórházban. Az autóbuszon utazott két horvát evezős, valamint az ausztrál evezőscsapat orvosa is, de ők sértetlenül megúszták a balesetet.

Újabb rekordok a Vizeskockában

A kínai Liu Ce-kö 2:04.18 perces világcsúccsal nyerte a nők 200 méteres pillangóúszásának döntőjét. A hazaiak versenyzője Jessicah Schipper rekordját javította meg, az ausztrál most bronzérmes lett, a szintén kínai Csiao Liu-jang is megelőzte, ugyancsak a régi csúcson belüli idővel.

Galéria

Galéria

A Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna összeállítású magyar női 4×200 m-es gyorsváltó a hatodik helyen végzett. A számot 7:44.31 perces világcsúccsal az ausztrál staféta nyerte.

Tóth Anita a 37.

Tóth Anita 569 körös teljesítménnyel 37. lett a pekingi olimpián a 3×20 lövéses összetett kisöbű sportpuska számában. Tóth a fekvő pozícióban 194 kört teljesített, ez a 43 fős mezőnyben a 29. helyre volt elegendő. Állásból egy gyenge 187-et, majd térdelve 188-at lőtt, így messze elmaradt a nyolcas finálétól.
A magyar sportlövő befejezte pekingi szereplését, a nyitónapon, szombaton 35. lett légpuskában. “Sokkal többet vártam magamtól, nagyon el vagyok keseredve, nem úgy sikerült ez a verseny, ahogy akartam. Most úgy tervezem, hogy két évet kihagyok, gyermeket szeretnék, talán a 2010-es világversenyeken már ott leszek. Az azonban biztos, hogy a lövészet most két évig ‘pihen'” – mondta a viadal után a magyar sportlövő.

Kidőlt egy alapember

Nem játszhat a magyarok ellen a pekingi olimpián a pénteki csoportrangadón az orosz női kézilabda-válogatott egyik alapembere, Anna Karejeva. Amint azt Jevgenyij Trefilov, a világbajnok orosz csapat szövetségi kapitánya közölte, a kiváló játékos térdsérülést szenvedett a brazilokkal szemben szerdán 28-19-re megnyert meccsen, s az ötkarikás játékokon a folytatásban már nem léphet pályára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik