Élet-Stílus

Mincza érmes lehet Pekingben

Mind a két női párbajtőrözőnk ott volt a legjobb 16 között, de a legjobb nyolcba már csak Mincza-Nébald Ildikó jutott be a pekingi olimpián. Az MTK sportolója a következő akadályt is vette, így a délutáni programban éremért vívhat.

A 2006-ban vb-bronzérmes Szász Emesének könnyű ellenfél jutott a 32-es tábla nyitófordulójában, az algériai Hadia Bentaleb legyőzése nem is jelentett számára gondot (15-4).

Szász Emese simán nyert (MTI)

Szász Emese 12. lett (MTI)

Mincza-Nébald Ildikó viszont a vártnál sokkal nehezebben jutott túl a hongkongi Jeung Csuj Lingen. A rivális már négy tussal is vezetett (3-7), a rosszul kezdő Mincza-Nébald azonban egyre inkább belelendült, s 44 másodperccel a vége előtt egyenlített.

9-9-nél egy együttes találat következett, majd a magyar vívó került előnybe, és kihasználva, hogy az idő rövidsége miatt az ellenfél fejletlenül támadt, jött előre, sorra újabb tusokat vitt be, végül 15-11-es győzelemmel került a legjobb 16-ba.

Száz kiesett, Mincza továbbjutott

A nyolcaddöntőben először Száz lépett pástra az orosz Ljubov Sutova ellen. Az asszó elején felváltva vezettek a felek, de egyikük sem tudott egynél nagyobb különbségre szert tenni,
sok volt az együttes találat. A folytatásban már rendre az
orosz volt lépéselőnyben, és a végét is Sutova bírta jobban.

12-11-es vezetésénél az együttes tus is neki kedvezett, s két újabb találattal „behúzta” az asszót, s bejutott a nyolc közé.
Az éremszerzés reményében érkező Száz pedig kiesett.

Nyilatkozat

Száz Emese:
„Ennél jobb vívással lehetett volna csak megverni Sutovát. Ő klasszisokkal jobb, mint algériai riválisom volt. Mostanában elkerültük egymást, de tudtuk, hogy kétesélyes az asszó. Nem okolhatok senkit, jobban kellett volna teljesítenem.”

Mincza-Nébald a világranglista-hatodik kanadai Sherraine Schalmmal vívott nagy csatát a negyeddöntőért, s ezúttal is nehezen lendült bele. Együttes találattal kezdődött az asszó, majd az észak-amerikai szerezte meg a vezetést, s a második menet végéig ő állt jobban. Már három tus előnye is volt.

A magyar azonban tapadt rá, s 8-8-nál újra egyenlő volt az állás. Az Athénban negyedik Mincza-Nébald hajrázott jobban: 12-12-nél két tussal meglépett, s már nem is engedte ki kezéből a győzelmet. Végül 15-13-mal jutott a következő körbe.

Mincza-Nébald Ildikó elődöntős (MTI)

Mincza-Nébald Ildikó elődöntős (MTI)


Mincza Duplitzert is legyőzte

A négy közé jutásért vívott asszóban az Athénban csapatban ezüstérmet szerzett német Imke Duplitzer várt a magyarra. Mincza-Nébald most sem kezdett jól, ám 2-2-nél zsinórban három tust is kiosztott, és innentől kezdve végig előnyben volt.

A leszbikusságát nyíltan vállaló Duplitzer ugyan megpróbált felkapaszkodni, s 6-5-nél közel került a magyarhoz, ám Mincza keze nem remegett meg. Higgadt, érett vívással újra leszakította a riválisát. 10-8-nál zsinórban háromszor talált. Jóllehet, Duplitzer még szépített, de két újabb együttessel, 15-10-zel a 38 esztendős magyar az elődöntőbe jutott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik