Élet-Stílus

Lézerrel műtötték egy elefánt fogát

Az Európában egyedülálló beavatkozásra azért volt szükség, hogy a fiatal bika agyara ne sérüljön komolyabban az esetleges tusák során. De nem csak ennyi történt Nyíregyházán: a látogatók szeme láttára született kisleopárd, a pingvinfiókákat pedig ki sem lehet szedni a vízből – hírmorzsák a Sóstó Zoo-ból.

A Jonathan nevű öt éves afrikai elefántbikán azért kellett elvégezni a fogászati beavatkozást, hogy az esetleges harcok során ne sérüljön a már amúgy is kissé repedezett fog. Az eddig három tagú közösség – a 17 éves Yoki és borjai, Jonathan és az egy éves Jumanee – ugyanis újabb bikával bővül, és feltételezhető, hogy Jonathan és a kilenc éves Szabolcs között küzdelmek bontakoznak majd ki.

Nyugodtan tűrte  műtétet (fotó: Nyíregyházi Állatpark)

Nyugodtan tűrte műtétet (fotó: Nyíregyházi Állatpark)

A Nyíregyházi Állatpark szakembergárdája ezért úgy döntött úgy, hogy levágják az állat egyik agyarának utolsó 6 centiméterét, és az így megnyílt pulpa üreget (foggyökeret) sebészspecialista segítségével betömik. A töméshez az Európai Unióban még új, először alkalmazott lézeres technikát alkalmaztak. A műtét sikeres volt, a közel egytonnás állat a beavatkozás alatt végig ébren volt.

Foltos egyke

Egyedüli kölyök (forrás: Nyíregyházi Állatpark)

Egyedüli kölyök (forrás: Nyíregyházi Állatpark)

Rövid, három hónapnyi vemhesség után született meg Sefu, az afrikai leopárdkölyök, akinek neve swahili nyelven kardot jelent. A 11 éves dán papa, Szasa már évek óta a park lakója, míg 10 éves kedvese 2007-ben érkezett Nyíregyházára Franciaországból.

A szülés problémamentesen zajlott a látogatók szeme előtt: az egyke mindössze 400 grammal látta meg a napvilágot, de súlya napról napra gyarapszik. A kis hím egyenlőre tejjel táplálkozik, de 3-4 hónapos korában már elkezdi kóstolgatni a húst is. Jelenleg anyjával él közös kifutóban, valószínűleg 1-1,5 éves korában fog elköltözni egy másik európai állatkertbe.

Vízben alszanak a kispingvinek

Kitotyogtak kifutójukba a kis humboldt pingvinek is: a március végén kikelt fiókák most váltották pihetollukat vízhatlan ruhára,
Élvezik a vizet (fotó: Nyíregyházi Állatpark)

Élvezik a vizet (fotó: Nyíregyházi Állatpark)

így már a felnőttekkel együtt merülhetnek a vízbe. Az apróságok annyira élvezik az úszást, hogy míg a szüleik szinte egész nap a szárazföldön tesznek-vesznek, ők még az éjszakát is a vízben töltik.

Az öt idei kicsi nem az első fészakalj az állatkertben, hiszen a 2003-ban Írországból érkezett 10 tagú állomány 2006-ban két fiókát, 2007-ben pedig 6 utódot nevelt fel sikeresen. A csöppségek egyébként bárki által könnyen felismerhető, hiszen míg szüleik elegáns frakkot viselnek, ők szürke ruhával büszkélkednek, s csak jövőre, a következő vedlés után lesz nekik is jellegzetes fekete-fehér ruhájuk.

Nem ereszti anyját a kismajom

Bővült az alpakák családja is.: a jelenleg egy hetes csöppség anyja színét örökölte, s fekete bundát visel, míg a papa finom szálú bundája tarka. A kis kanca 8 kilogrammal született meg, körülbelül 7 hónapos koráig fog anyatejjel táplálkozni. A csaknem 11 hónapnyi vemhesség elteltével világra jött csikónak gondozói a Velvet ( bársony) nevet adták, mert ragyogó fekete szőrrel született. A kicsi – mint a patások általában – rendkívül fejletten jött a világra, és néhány órával megszületése után már lábra is állt.

Az anyjára ütött (forrás: Nyíregyházi Állatpark)

Az anyjára ütött (forrás: Nyíregyházi Állatpark)

Gibbonbébi is született nyáron, a szülőpár az európai fajmegmentési program keretében érkezett 2007-ben a Sóstói Állatparkba, s a találkozás első látásra szerelem volt. Ez a kapcsolat egy életre szól, hiszen a gibbonok szigorú monogámiában élnek. A 8 éves svéd származású mama 7 hónapnyi vemhesség után hozta világra kicsinyét, s bár ez az első kölyke, rendkívüli módon óvja, s gondoskodóan ápolja párjával együtt.

Nem tágít az anyja mellől (fotó: Nyíregyházi Állatpark)

Nem tágít az anyja mellől (fotó: Nyíregyházi Állatpark)

A most 2 hónapos kis hím nagyon ragaszkodik mamájához, legalább egy végtagjával mindig anyja szőrébe csimpaszkodik. Élete első 3-4 hónapját édesanyja mellkasán tölti, csupán 4-5 hónapos korában kezdi majd el megtanulni a függeszkedő mozgást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik