Élet-Stílus

Elfogytak a magyarok női tőrben

Magyar versenyző nem jutott négy közé a női tőrvívók egyéni versenyében. A legtovább Knapek Edina jutott, ő a negyeddöntőben szenvedett vereséget.

A 32 között Knapek Edina szoros csatában jutott túl a hazai közönség előtt szereplő Szun Csaón. A Honvéd versenyzője az asszó vége felé közeledve már öt tussal is vezetett, mégis izgalmas lett a befejezés. A kínai feljött 14-13-ra, ám ekkor Knapek talált, így 15-13-ra győzött, ezzel bejutott a 16 közé.

Az Athénban hatodik Varga Gabriella könnyedén ment tovább, hatalmas fölénnyel verte venezuelai ellenfelét: mindössze két tust engedélyezett Mariana Isabel Gonzalez Parrának (15-2).

A harmadik magyar is vette az első akadályt: Mohamed Aida 15-7-re verte az 1984-es olimpia bajnokát, a kínai születésű, de kanadai színekben versenyző 50 esztendős (!) Luan Jujiét.

Varga és Mohamed kiesett

A folytatás már kevésbé volt fényes – legalábbis magyar szemszögből. Varga majdnem olyan sima vereséget szenvedett a 16 között, amint ahogy ő győzött korábban. A dél-koreai Hjun Hi Nam ellen mindössze négy tust tudott szerezni. Mohamed
Aida sem járt nagyobb szerencsével, az MTK vívója az orosz Jevgenyija Lamonovától kapott ki nagy különbséggel (15-5).

Knapek egyetlen magyarként továbbjutott, akárcsak a 32 között, ezúttal is egy kínai versenyzőt győzött le. Szu Van-vennel szemben 15-10-re bizonyult jobbnak.

Knapek Edinát Valentina Vezzali állította meg (MTI)

Knapek Edinát Valentina Vezzali állította meg (MTI)


Knapek is elbukott

Knapekre az elődöntőért vívott asszóban az egyéniben ötszörös világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok, címvédő Valentina Vezzali várt. Az olasz számított esélyesebbnek, a papírformát igazolva nyert is – méghozzá fájóan simán.

nyilatkozatok

Knapek Edina:
“Úgy érzem, kicsit elfáradtam az első két asszómban attól, hogy a közönséggel is meg kellett küzdenem. Mikor túljutottam a két kínain, talán túlságosan megkönnyebbültem. Sajnos elég hamar véget ért számomra a Vezzali elleni mérkőzés, nagyon jól vívott, és azt éreztem, hogy nem tudok mit csinálni. Végül is ötödik lettem, az nem rossz eredmény. A csapatversenyben mindenképpen szeretnénk érmet szerezni, így is jöttünk ki.”

Knapek nem találta a remeklő ellenfele vívásának ellenszerét, Vezzali sorra szerezte a találatokat. A magyar 0-7-nél érte el az első tust, és ehhez még további kettőt „pakolt” hozzá a folytatásban. Az egyoldalú küzdelem 15-3-as olasz győzelmet hozott. Knapek kiesése azt jelenti, hogy női tőrben nem lesz magyar az elődöntőben. Csapatban – augusztus 16-án – még lehet javítani. A mieink a németek ellen kezdenek majd.

Vívás, női tőr:
1. Valentina Vezzali (Olaszország)
2. Nam Hjun Hi (Koreai Köztársaság
3. Margherita Granbassi (Olaszország)
…5. Knapek Edina
…10. Mohamed Aida
…12. Varga Gabriella

Ajánlott videó

Olvasói sztorik