Élet-Stílus

Kihagyhatatlan helyek Krétán

Az Afrika és Európa között elterülő szigeten számtalan látnivaló, szebbnél szebb strandok, kiváló szállodák és ételek várják az odaérkezőket. Nem véletlenül választják minden évben turisták ezrei úti célnak. A FigyelőNet tippjei a Krétára utazóknak.

Európa leghosszabb szurdoka

A túrák szerelmeseinek kitűnő terepet nyújt a Szamária Nemzeti Parkban található Szamária szurdok, amely a leghosszabbnak számít Európában. Az út az 1229 méter magas Omalosz- fennsíkon kezdődik és egészen Agia Rumeliig a Líbiai-tengernél lévő kis halászfaluig tart, hossza 16 kilométer. A közel 2000 méter magas Avlimaniko és Volakiasz hegyek között folyó csörgedez. A szurdok szélessége 3-150 méter között váltakozik, a sziklafalak pedig 500 méter magasak.

A terep igen nehéz, nem árt egy jó túracipő, s megfelelő tempóban haladva körülbelül 4-6 óra alatt érhetünk a végére. A Nemzeti Parkba a belépőért átszámítva 1150 forintot kell fizetni. Ha lehet, ne a novembertől május elejéig tartó időszakot válasszuk túrázásra, ugyanis ezekben a hónapokban az áradás veszélye és a kőomlás miatt zárva tart, sőt a különösen forró napokon sem nyit ki.

Agia Rumeliből kizárólag komppal juthatunk el más településekre, például az egykori hippiparadicsomba Sougiaba is, ahol vadkempingezni is lehet a strandon.

Nem kell harcolni a nyugágyakért (fotó: T.E.)

Nem kell harcolni a nyugágyakért (fotó: T.E.)

Déli part: „a béke oázisa”

A kikapcsolódásra vágyók és a jóga szerelmesei motorral vagy autóval érhetik el a déli partszakasz legszebb részeit Rethymnóban. Agios Pavlosz és Triopetra a legszebb homokos, magányos strandokkal büszkélkedhetnek Krétán, amelyeket a nyugalom, a béke és a kristálytiszta víz jellemez. Ezért nem meglepő, hogy ezeket az érintetlen, festői szépségű helyeket a jógázók paradicsomának is nevezik.

Elrejtett arany, elrejtett öböl

Pihenés olajligetekben, séta a Holtak Völgyében – ez vár azokra, akik felkeresik Kréta Lasithi tartományának déli, délkeleti településeit. Lasithi tartománya a zavartalan pihenést keresők kedvenc része. A citromfák és olajligetek közt utazva olyan településeket lehet találni, mint Kato Zakrosz vagy Xerokambosz.

Az ókori történelem szerelmeseinek Kato Zakrosz két meglepetést is tartogat. Itt találhatóak a sziget negyedik minószi palotájának jó állapotban fennmaradt romjai és a Holtak Völgye is. A Holtak Völgyét egy könnyű kétórás túra alatt lehet megnézni, és érdekessége, hogy ide rejtette Kingsley őrnagy a Winnetou és Old Sutherland című filmben a helyőrség aranyát.

Bejárat a Holtak Völgyébe (fotó: T.E.)

Bejárat a Holtak Völgyébe (fotó: T.E.)

A sziklafalak tele vannak kis üregekkel és barlangokkal, ezeket az ókeresztény időkig temetkezési helyeknek használták. Xerokamboszt a sziget legérintetlenebb partvidékének tartják. 2000 óta egy kanyargós, néhol igen szűk úton már autóval is meg lehet közelíteni a települést. Az idilli homokos öblökben még kevesen fürdenek, ami annak köszönhető, hogy a turisták egyelőre nem fedezték fel ezt a gyönyörű vidéket.

Kréta Velencéje

Kréta nyugati részén a Fehér-hegység lábánál található a sziget második legnagyobb városa, Hanja. A török és velencei hódoltság emlékeit büszkén őrző város, festői kikötőjével, hangulatos tavernáival és szűk utcácskáival azonnal leveszi a lábáról az odaérkezőt. Az óváros tele van kiadó szobákkal és apartmanokkal, így aki foglalás nélkül érkezik, annak sem kell aggódnia. Kréta egykori fővárosában találhatóak a sziget legjobb éttermei is, aki pedig szórakozni szeretne a vacsora után, pezsgő éjszakai élet várja a bárokban.

kisokos krétára utazóknak

Utazás:
Budapestről és Bécsből Heraklionba és Hanjába indulnak járatok (45 ezer forinttól).
Tipp: sokan Athénba repülnek először (37 ezer forinttól) és onnan komppal mennek át Krétára. Az athéni Pireusz kikötőből Hanjába, Heraklionba és Rethymnóba naponta több járat is van (7500 forinttól).

Esemény:
Krétán augusztus 15-én nagy családi összejövetelekkel ünneplik Szűz Mária mennybemenetelének napját.

Szállás:
Az alsó árhatár egy dupla ágyas, légkondicionált szobáért átszámítva körülbelül 8 ezer forint, míg egy középkategóriás szoba, ugyanezekkel a feltételekkel ennek a duplája. Felső kategóriában ugyanezért átszámítva 28 ezer forintot kell fizetni egy éjszakáért.
Apartmanok 16 ezer forinttól bérelhetők. Kempingezni is lehet Krétán: személyenként körülbelül ezer forint/éj, a sátorért mérettől függően körülbelül ugyanennyit kell fizetni.

Étkezés:
Ajánlatos elkerülni a tavernákat, ahol képekkel illusztrált étlapokkal csalogatják a vendégeket, mert könnyen csalódás érhet. Azok a helyek, ahol sok a helybéli, legtöbbször garanciát jelentenek az étel megbízhatóságára, azonban a görögök csak este 10 és 11 között mennek vacsorázni, érdemes kivárni ezt az időpontot. A számla magában foglalja a borravalót, ezért Krétán nem szokás adni. Azonban ha valaki mégis nagyon szeretne, felkerekítheti a végösszeget, és az aprót hagyja az asztalon.

Helyi specialitások
briam: padlizsánnal és olívaolajjal készült zöldségragu
dolmadesz: darált hússal és rizzsel töltött szőlőlevelek, tojásos citromos mártással, többnyire melegen
kalicúnia: spenóttal vagy mángolddal és sajttal töltött tésztatáska
muszaka: darált húsból, krumpliból és padlizsánból készült felfújt besamel mártással
pasticcio: darált húsból, makaróniból és besamelből készült felfújt
sztifado: marha vagy nyúlpörkölt paradicsomos, fahéjas szószban, hagymás zöldséggel

Hasznos honlapok:
Crete travel.com
Ferries.gr
Explore crete.com
Creta.freeweb.hu
Eurocampings.co.uk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik