Élet-Stílus

Nem járt sikerrel az első magyar

A magyarok közül elsőként bemutatkozó Tóth Anita sportlövő nem jutott be a nyolcas döntőbe a női légpuskások versenyében. A 35. helyen végzett.

Az UTE 28 éves versenyzője előzetesen azt mondta, az a célja, hogy megjavítsa 396 körös egyéni legjobbját, ugyanakkor hozzátette: még ez sem biztos, hogy elég lesz a fináléhoz.
Nos, végül sem az egyéni csúcs, sem a döntő nem jött össze.

Tóth az elsők között vágott neki a negyven lövésnek, de már az első sorozatban bizonytalankodott, hat 10-es mellett négy 9-est is lőtt, így 96 körrel zárta az első tíz lövést.

Tóth Anita nincs elkeseredve (MTI)

Tóth Anita nincs elkeseredve (MTI)

A második fordulóban három kísérlet után – melyek közül az egyik ismét 9-est hozott – leült néhány percre pihenni, s ez jót is tett neki, mert a folytatásban már hibázott, így a második sorozatot 99-cel zárta, összesítésben pedig 195-nél járt.

A jó széria kitartott a harmadik sorozatra is, egészen a hetedik lövésig, amely ismét kicsúszott a 10-es körből, így Tóth részéről újabb szusszanás következett. A kis szünet azonban ezúttal nem hozta meg gyümölcsét, a következő próbálkozások ugyanis ismét csak 9-est értek, így a magyar lövő 97-tel zárta ezt a szakaszt. Az utolsó sorozatban aztán nyolc 10-est és két 9-est produkált a magyar lövő, s így végül 390 körrel zárt, és ez csupán a 35. helyhez volt elegendő a 47 fős mezőnyben.

Az aranyérmet Katerina Emmons szerezte meg. A cseh hölgy az alapversenyt a maximális 400 körrel – világcsúcs-beállítással és egyúttal olimpiai rekorddal – nyerte, s a nyolcfős, tízlövéses döntőben még növelte is egykörös előnyét az orosz Ljubov Galkinával és a horvát Snjezana Pejciccsel szemben.

Tóth Anita csütörtökön lép ismét lőállásba Pekingben, a 28 éves sportoló erősebb számában, sportpuskában javíthat.

Női légpuska:
1. Katerina Emmons (Csehország) 503,5 kör
2. Ljubov Galkina (Oroszország) 502,1
3. Snjezana Pejcic (Horvátország) 500,9

35. Tóth Anita 390

Nyilatkozatok

Tóth Anita:
„Bár a pénteki megnyitó miatt nem tudtam sokat pihenni, de úgy gondolom, első ötkarikás fellépésem alkalmával ott volt a helyem az ünnepségen és a verseny során sem éreztem fáradtságot emiatt, sőt, a fergeteges élmény inkább feltöltött. Az első sorozatban dühítő pici hibáim voltak, de szerencsére később össze tudtam szedni magam. Ha két körrel többet érek el, már elégedett lennék, de így sem vagyok nagyon elkeseredve, a csütörtöki 50 méteren
majd kamatoztathatom a mai tapasztalatokat”.

Kissné Oroszi Edit szövetségi kapitány:
“Az az igazság, hogy Anita nagyon izgult, talán ennek köszönhető a két megingása az első és a harmadik sorozatban. Néhány körrel többre számítottunk tőle, ugyanakkor az a lényeg, hogy nem égett le…”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik