Élet-Stílus

Csernoviczki hetedikként zárt

Csernoviczki Éva kikapott az ötszörös Európa-bajnok román Alina Alexandra Dumitrutól a női cselgáncsosok 48 kilogrammos súlycsoportjában. A magyar versenyző a vigaszágra került, s a hetedik helyen zárta első olimpiáját.

Csernoviczki Éva a 18 éves brazil Sarah Menezes ellen kezdett, és 1 perc 7 másodperc alatt iponnal győzött – a jobb combján kapta el ellenfelét, aki nem tudott menekülni a dobásból.

A folyatásban a románok ötszörös Európa-bajnoka, az első körben erőnyerő Alina Alexandra Dumitru következett, aki eddigi öt küzdelmét megnyerte a magyar riválisával szemben.

Csernoviczki Éva mérlege: egy győzelem, egy vereség (MTI)

Csernoviczki Éva mérlege: két győzelem, két vereség (MTI)

Mind a két dzsudós kezdeményező volt, értékelhető akció azonban sokáig nem történt, majd két percen belül jártunk, amikor Csernoviczki akcióját Dumitru megkontrázta, és földre vitte a magyart, ezzel – vazaarival – előnybe került.
A hátralévő időben mind a két versenyzőt megintették (shido), ugyanakkor ennek már nem volt jelentősége. Dumitru hatodik alkalommal is legyőzte Csernoviczkit, aki a vigaszágon a bronzéremért küzdhet, miután Dumitru a legjobb nyolc között ipponnal nyert a dél-koreai Kim Jung Rannal szemben.

Csernoviczki első vigaszági mérkőzésén nagy csatát vívott a dél-koreai Kimmel, akit végül egy kokát érő akciónak köszönhetően legyőzött – ezzel visszavágott a korábban, elszenvedett vereségekért, s versenyben maradt az éremért.

A következő meccsen a 21 éves tatabányai lány Pareto ellen hiába igyekezett, egyetlen támadását sem tudta befejezni, az ellenfél ugyanis kiválóan védekezett – és nem mellesleg: egy vazaariért hanyatt döntötte a magyart, majd egy a yukót érő akciót is végrehajtott. A végén ugyan megintették, de ez semmin sem változtatott. Csernoviczki – aki élete első olimpiáját a hetedik helyen zárta – szomorúan, sírva jött le a tatamiról.

Az aranyérmet Dumitru szerezte meg, miután a döntőben legyőzte a kubai Yanet Bermoy-t. Az ötkarikás dobogó legalsó fokára Pareto és a japán Tani Rioko állhatott fel.

Fél-koreai siker

A dél-koreai Csoj Min Ho nyerte a férfi cselgáncsozók 60 kilogrammos versenyét. A 27 esztendős klasszis – aki Athénban bronzérmes volt – a fináléban az osztrák Ludwig Paischert győzte le iponnal. A harmadik helyen az üzbég Risod Szobirov és a holland Ruben Houkes végzett.

Folytatás vasárnap

Vasárnap a kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Ungvári Miklós (66 kilogramm) következik Pekingben.

Cselgáncs, női 48 kg:
1. Alina Alexandra Dumitru (Románia)
2. Yanet Bermoy (Kuba)
3. Paula Belen Pareto (Argentína)
3. Tani Rioko (Japán)

7. Csernoviczki Éva

Férfi 60 kg:
1. Csoj Min Ho (Koreai Köztársaság)
2. Ludwig Paischer (Ausztria)
3. Risod Szobirov (Üzbegisztán)
3. Ruben Houkes (Hollandia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik