Élet-Stílus

Magyar-lengyel klímabarátság születik

Klímapolitikai kérdésekről, zöldadóról és génmódosításról egyeztetett a magyar és a lengyel zöldminiszter Varsóban. Év végén a lengyelországi Poznanban rendeznek nemzetközi klímatárgyalást az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezmény égisze alatt.

Szabó Imre és Maciej Nowicki megvitatta a két ország, valamint az EU közösségi klímapolitikáját, és egyeztettek az EU klíma-energia csomag kérdéseiben is – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Az év végén Poznanban megrendezett nemzetközi klímatárgyaláson várhatóan kiemelt téma lesz egy új, átfogó nemzetközi kibocsátás-csökkentési megállapodás kidolgozása, a két miniszter ennek várható célkitűzéseiről is eszmét cserélt.

A magyar és a lengyel tárcavezető egyeztetett a szeptemberben Budapesten megtartandó V4 környezetvédelmi miniszterek találkozójáról is, megbeszélést folytattak továbbá olyan, mindkét országot érintő kérdésekről, mint például az illegális hulladékimport vagy a Natura 2000 területek jelentősége és kezelése. Egyetértettek a genetikailag módosított növények köztermesztésbe bocsátásának tilalmában, valamint érintették az adórendszer „zöldítésének” lehetőségeit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik