Élet-Stílus

Kimentették a K-2 csúcson rekedt hegymászót

Helikopterrel kimentették az utóbbi 15 év legsúlyosabb himalájai hegymászó-tragédiájának utolsó túlélőjét szerdán a pakisztáni K-2-hegycsúcsról, a világ második legmagasabb hegyéről.

Az olasz hegymászót, a 37 éves Marco Confortolát és segítőcsapatának három tagját a helikopter reggel vette fel egy bázistáborból, és egy közeli városba tartanak. Olaszország iszlámábádi nagykövetségének szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Szkardu városában orvosi vizsgálatnak vetik alá a súlyos fagyási sérüléseket szenvedett hegymászót. Várhatóan még a nap folyamán megérkezik a pakisztáni fővárosba.

A K-2-t tartják a legnehezebben meghódíthatónak (fotó: MTI/EPA)

A K-2-t tartják a legnehezebben meghódíthatónak (fotó: MTI/EPA)

Confortola egy öt nappal ezelőtti jéglavinaomlás miatt rekedt a K-2-csúcson. Harminc hegymászó indult pénteken a csúcs meghódítására, közülük többet elsodort a lavina. Tizenegyen meghaltak, mások közvetlenül a 8611 méteres csúcs alatt rekedtek és metsző hidegben várták a mentőegységek érkezését. A csúcs megmászása közben három dél-koreai, két nepáli, két pakisztáni, valamint egy-egy francia, ír, szerb és norvég hegymászó vesztette életét.

Hétfőn két, már-már megfagyott holland hegymászót sikerült kimenteni helikopterrel. A mentőegységek 7000 méteres magasságban rábukkantak az olasz hegymászóra is, de helikopterük nem tudott leszállni. A férfi ezután pakisztáni hegyi vezetői segítségével lejjebb ereszkedett, és kedden érte el az 5200 méteres magasságban fekvő bázistábort. A sűrű felhőzet miatt azonban még egy éjszakát a hegyen kellett töltenie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik