Élet-Stílus

Tizenhat rendőrt öltek meg egy kínai merényletben

Tizenhat rendőr meghalt, másik tizenhat pedig megsebesült hétfő reggel, a pekingi olimpiai játékok kezdete előtt négy nappal Kína nyugati részén egy határrendészeti állomást ért támadásban - jelentette az Új Kína hírügynökség. A támadókat elfogták.

A beszámoló szerint a főként muzulmánok lakta Hszincsiang-Ujgur autonóm területen (Xinjiang Uygur Zizhiqu), Kasgar városában végrehajtott támadás során “felkelők” egy teherautóval hajtottak az ellenőrzőpontnak, majd két gránátot dobtak az állomásra. A gránátok felrobbantak.
A két támadót a hatóságok elfogták.

A pekingi nyári játékok főszervezője a hétfői merénylet után közölte, Kína képes békében és biztonságban lebonyolítani az olimpiát.

A kínai hatóságok az olimpia közeledtével többször is arra figyelmeztettek, állítólagos ujgur terroristacsoportok merényleteket hajthatnak végre. Peking ugyanakkor közölte, az olimpia alatt képesek lesznek megelőzni minden terrortámadást, nemcsak a fővárosban, hanem Hszincsiang-Ujgur autonóm területen és Tibetben is.

Ujgur emigráns szervezetek szerint Hszincsiang-Ujgurban nincs terrorveszély, és a központi hatalom azért nagyítja fel vagy találja ki a fenyegetettséget, hogy elnyomjon minden ellenzéki megmozdulást az ötkarikás játékok előtt.

A kínai hatóságok összesen több mint 100 ezer katonát és rendőrt, 121 repülőgépet és helikoptert, valamint 33 hajót helyeztek készenlétbe az olimpia idejére.

A muzulmán vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő ujgurok a kilencvenes években önrendelkezést követelő földalatti fegyveres csoportokat alakítottak a tartományban. A legnagyobb földalatti szervezetet, a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalmat az Egyesült Államokban is a terrorszervezetek listájára helyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik