Élet-Stílus

Tokió 1964: esős békemenet

Az 1940-ben Tokióban esedékes olimpia elmaradt az akkoriban kialakult háborús helyzet miatt, helyette Helsinki rendezhetett volna, de a történelmi események folytán végül nem volt olimpia sem ebben, sem az ezt követő néhány esztendőben. Huszonnégy évvel később, az első Ázsiában rendezett olimpiát nagy odafigyeléssel, alapos előkészítéssel rendezték.

A japánok javarészt azokat a tapasztalatokat kamatoztatták, melyeket négy évvel korábban Rómában gyűjtöttek.

A tokiói olimpia megnyitóünnepsége: békemenet (AFP)

A tokiói olimpia megnyitóünnepsége: békemenet (AFP)

A szükséges sportlétesítmények építésén túl bővítették egész Tokió közlekedését, érintve a felszíni közlekedést és a metrórendszert is. A szurkolóáradattal számolva építettek néhány szállodát is, amit igen jól tettek, tekintve, hogy a későbbi felmérések közel hatmilliós olimpiai jegyeladást mutattak.

A verseny rendezésében és irányításában tizenötezren vettek részt. A NOB tagjai később elragadtatással és megelégedéssel nyilatkoztak mind a helyszínről, mind a rendezés színvonaláról. Az esemény egyetlen szépséghibája az időjárás volt, a verseny napjainak nagy részén ugyanis esett az eső.

Remekeltek a női tőrözők

Török Ferenc, Balczó András és Móna István

Török Ferenc, Balczó András és Móna István

Az első magyar aranyat Török Ferenc szerezte öttusában. Kardvívásban hosszú idő óta először csak egyéni bajnokot ünnepelhettünk (Pézsa Tibor), csapatunk ugyanakkor nagyot ugorva hátra, az ötödik helyre csúszott vissza. A párbajtőr csapat viszont előszörl lett aranyérmes, női tőrcsapatunk is első helyre került, Rejtő Ildikó pedig szintén egyéni bajnok lett női tőrben.

Kötöttfogású birkózóink közül Polyák Imre pehelysúlyban állt a dobogó legfelső fokára – teljessé téve sikerét a két, tokióit megelőző olimpián szerzett ezüstérmei után -, Kozma István pedig nehézsúlyban, legyőzve a korábbi orosz világbajnokot. Futballcsapatunk is újra magára talált, és válogatottunk Lakat Károly vezetésével bajnok lett.

A döntőben Csehszlovákia ellen 0:0-ás első félidő után két gól született a meccs második felében . Csapatunk Szentmihályi Antal, Novák Dezső, Ihász Kálmán, Szepesi Gusztáv, Orbán Árpád, Nógrádi Ferenc, Farkas János, Csernai Tibor, Bene Ferenc Komora Imre, Katona Sándor, Gelei József, Palotai Károly és Varga Zoltánból állt.

A férfi vízilabda döntő, a jugoszlávok ellen

A férfi vízilabda döntő, a jugoszlávok ellen

Vízilabdázóink szintén aranyérmet szereztek, a Jugoszláviával játszott döntő végeredménye 4:4 lett. A csapat itt Ambrus Miklós, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Mayer Mihály, Bodnár András, Konrád János, Kanizsa Tivadar, Dömötör Zoltán, Rusorán Péter, Kárpáti György, Felkai László, Pócsik Dénesből állt.

Gazdag éremkollekció

A forradalom után a magyar sportéletnek sikerült újraszerveznie magát. Ráadásként Hammerl László szerzett egy bajnoki címet lövészetben, annak ellenére, hogy hivatalos eredményei alapján nem is kerülhetett volna be az olimpiai csapatba, egy kis számolási hiba folytán utazhatott a versenyre.

A magyar csapat ezüstérmeinek száma hét volt (súlyemelés: légsúly és középsúly; kajak-kenu: kajak egyéni 1000 méter; atlétika: férfi és női gerelyhajítás, kalapácsvetés; torna: felemás korlát), bronzérmei száma pedig hat ( lövészet: kisöbű puska, összetett; torna: műszabadgyakorlat; súlyemelés: középsúly; atlétika: súlylökés; öttusa-csapat).A magyar küldöttség Tokióban a hatodik helyen végzett.

Abele Bikila Tokióban már cipőben nyert

Abele Bikila Tokióban már cipőben nyert

A legtöbb aranyérmet szerző versenyző a 18 éves Don Schollander volt, a 100 –és 400 méteres gyorsúszásban, valamint a 4×100 és 4×200 méteres gyorsváltóban elért első helyezésével. Larissza Latinyina talajon megszerezte kilencedik bajnoki címét, ezzel minden idők egyik legsikeresebb női sportolója. Ismét megnyerte a maratoni futást a Rómában még mezítláb, Tokióban már cipőben futó etióp testőr, Abebe Bikila.

Dawn Fraser nem úszta meg

Az ausztrál Dawn Fraser ismételt 100 méteres gyorsúszásban. Diadalmámorában úgy gondolta, nagyon jó ötlet, ha átússza a csatornát a császári palota előtt, és annak kertjéből ellop egy japán zászlót, hadizsákmány gyanánt, majd hazabandukol. Rém meglepő módon a palotakertben néhány őr tartózkodott, akik elfogták és letartóztatták. Ezt követően Frasert tíz évre eltiltották a versenyzéstől, megakadályozva abban, hogy sikersorozatát folytassa, nem sokkal később visszavonult.

Dawn Frasert tíz évre eltiltották

Dawn Frasert tíz évre eltiltották

A tokiói olimpián 93 ország 5151 versenyzője indult, köztük 447 sportolónővel. Az összesített éremtáblázaton az első helyet az Egyesült Államok szerezte meg, a másodikat a Szovjetunió, a harmadikat Japán.

A japán szervezők nem felejtették el kihangsúlyozni az olimpiai játékok és a béke fontos kapcsolatát. Az olimpiai lángot Szakai Yoshinori gyújtotta, aki Hirosimától nem messze született azon a napon és órában, amikor a várost az atombomba-támadás érte.

—-Éremtáblázat—-

1964 Tokió: arany, ezüst, bronz
1. Egyesült Államok 36, 26, 28
2. Szovjetunió 30, 31, 35
3. Japán 16, 5, 8
4. Egyesült Német Csapat 10, 22, 18
5. Olaszország 10, 10, 7
6. Magyarország 10, 7, 5
7. Lengyelország 7, 6, 10
8. Ausztrália 6, 2, 10
9. Csehszlovákia 5, 6, 3
10. Nagy-Britannia 4, 12, 2
11. Bulgária 3, 5, 2
12. Finnország 3, 0, 2
Új-Zéland 3, 0, 2
14. Románia 2, 4, 6
15. Hollandia 2, 4, 4
16. Törökország 2, 3, 1
17. Svédország 2, 2, 4
18. Dánia 2, 1, 3
19. Jugoszlávia 2, 1, 2
20. Belgium 2, 0, 1
21. Franciaország 1, 8, 6
22. Kanada 1, 2, 1
Svájc 1, 2, 1
24. Bahama-szigetek 1, 0, 0
Etiópia 1, 0, 0
India 1, 0, 0
27. Koreai Köztársaság 0, 2, 1
28. Trinidad és Tobago 0, 1, 2
29. Tunézia 0, 1, 1
30. Argentína 0, 1, 0
Fülöp-szigetek 0, 1, 0
Kuba 0, 1, 0
Pakisztán 0, 1, 0
34. Irán 0, 0, 2
35. Brazília 0, 0, 1
Ghána 0, 0, 1
Írország 0, 0, 1
Kenya 0, 0, 1
Mexikó 0, 0, 1
Nigéria 0, 0, 1
Uruguay 0, 0, 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik