Élet-Stílus

Nyaralás internetfüggőknek

Egyre többen vannak, akik akkor sem képesek leszállni a hálóról, ha pedig éppen ez volna a feladat, kikapcsolni, pihenni netán könyvet olvasni vagy játszani. Ha már így döntöttek, legalább legyen könnyű dolguk.

Azoknak a technophileknek, akiknek a természet szépsége helyett a jelerősség a legfontosabb érték, azoknak jó szívvel ajánlható a Legjobb Kockafejű Hotelek listája, amelyet évek óta, így 2008-ban is összeállítottak. Lehet az csónakház, kisház, viskó vagy szerzeteslak, a lista megpróbál teljes képest festeni azokról a szállásokról, ahol alap a nagy sávszél. De a többség persze ennél jóval többet kínál, Xboxal felszerelt szobák, HDTV-k, vagy akár a szálloda saját digitális könyv- és zenei tárát.

MIT Hotel, önmagáért beszél

MIT Hotel (Boston), önmagától beszél

Na jó, de mi lesz, amíg elérünk a szállásig. Mindenekelőtt jó, ha mindig tudjuk, merre járunk. Egy WiFi-mentes terület könnyen elbizonytalanítja az utazót, aki zsebkés helyett egy rendes Hotspot-, és Bluetooth-keresőt hord magánál. Nem kell időt pazarolni a notebook bekapcsolására, hogy internetkapcsolatot találjunk, a WiFi Finder Plus azonnal jelzi, van-e. Csak meg kell nyomni a keresőgombot, és a készülék megkeresi a hálózatokat, sőt, mutatja a jelerősségüket is.

7000 forint

7000 forint

Aki ennél is egyszerűbbet, sőt, még plusz funkciót is akar a detektorába, az vehet olyan tollat, amelyben WiFi-kereső van. Csak két gombelem kell bele, és a négy LED-es kis toll már mutatja is a lehetőségeket 30 méteren belül.

Persze kínai

Persze kínai

Ha elindultunk, és az állandó laptopcipeléstől fáj a hátunk, de van jelünk, akkor legalább tudjuk használni a gépet. Igazán pénztárcakímélő és kényelmes megoldás egy olyan vállpánt, amely hasonlóan van kitalálva, mint ahogyan a mobilpénztáraknál a villamosjegyeket árusítják. Ezt csak rá kell csatolni a gépre majd átvetni a vállunkon, és már mehet is a net.

Jegyet, bérletet

Jegyet, bérletet

De mi történik, ha kirándulni szeretnénk? Eleve olyan helyet kell majd keresnünk, ahol aztán lehet internetezni. Manapság, amikor a legtöbb PDA, laptop tartalmaz vezetéknélküli csatlakozási lehetőséget, magán a weben is lehet keresni olyan helyet, ahol majd netezni tudunk. Ilyen a világ legnagyobb hotspot-adatbázisa a JiWire. Ez 134 ország több mint 230 ezer csatlakozási pontját tartalmazza.

Fátol az erdőt

Fától az erdőt

Térkép vagy irányítószám alapján kereshetünk, és feltünteti az ingyenes hotspotokat is, amelyekből több mint 20 ezret jelez világszerte.

Egy dologra érdemes figyelni. Amikor az ember úgy keresne hotspotot, hogy nincs online. A JiWire-nak létezik egy adatbázisa, amely menthető a gépre. Aztán, ha csatlakoztunk, frissíti is a listát.

Magyarország egyelőre elég szerény hotspotszámmal képviseli magát, mindössze 405 ilyet talál a rendszer, szemben mondjuk Olaszországgal, ahol közel 4000-et vagy Franciaországgal, ahol mintegy 23 ezer ilyen van. A rekorder persze az USA, ahol 64 ezret talál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik