Élet-Stílus

Felhajtják az ingatlanárakat a fürdőfejlesztések

admin
admin

2008. 08. 01. 10:01

Miközben a hazai fürdővárosok kitartóan fejlesztik gyógy- és wellnessfürdőiket újabb és újabb beruházásokkal, addig az ingatlanvásárlók jelentősen megugró árakkal találkoznak. Egyes fürdővárosokban már 150-200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron is lakástulajdonosokká válhatunk, ám a fürdőközeli ingatlanok esetében 500 ezer forint feletti összeget is elkérhetnek egy négyzetméterért.

Magyarország méltán érdemelte ki az „európai gyógyvíznagyhatalom” címet, hiszen a nemzetközi összehasonlításban is jelentős termálvízkészletekkel rendelkezik. Hazánk gyógyvizei az ország szinte minden régiójában megtalálhatóak, közülük néhány (mint például Tapolca, Hévíz) pedig már Európai viszonylatban is elismertté vált.

A fürdőfejlesztések szorosan összekapcsolódnak a termálvizek gyógyvízzé nyilvánításával: a 2000-ben meghirdetett Széchenyi Terv nyomán 2010 végére mintegy 160 gyógy- és termálvízre épülő egészségturisztikai központ fejlesztése van soron. A tervek szerint a beruházások révén a látogatók száma megduplázódna, a turizmus ágazat bevételei pedig a négyszeresére növekednének. A fejlesztések nyomán a jövőben színvonalasabb, exkluzívabb szolgáltatásokkal várhatják a hazai fürdővárosok a látogatókat, ám ez egyúttal jelentős árdrágító tényezőként hat a fürdőingatlanok esetében.

vizes hetek a figyelőneten!

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, hogyan illeszkednek hazánk gazdasági és üzleti életébe, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról, majd a Balatonról írtunk, utána a Tisza és a hazai gyógyvizek kerültek sorra.

A fejlesztések húzzák az árakat

Jól ismert a fürdőkúrák gyógyító hatása, melyet azonban a legtöbben nemcsak egy-egy beutalás vagy nyaralás alkalmával kívánnak élvezni. A fürdőközeli ingatlanoknak ráadásul megvan az az előnyük is, hogy nem csak szezonális kihasználtsággal működnének, mint például egy balatoni vagy egy Velencei-tavi ingatlan esetében, hiszen a nyári hónapokon kívül is lehet élvezni a wellness- és termálfürdők előnyeit. Befektetési célból ugyanakkor már nem érdemes egy ilyen jellegű ingatlan vételében gondolkodni az Otthon Centrum ingatlanszakemberei szerint.

Szépül, bővül a sárvári fürdő (forrás: civertan.hu)

Szépül, bővül a sárvári fürdő (forrás: civertan.hu)

A fürdők szomszédságában lévő lakó- és üdülőkínálat ugyanis már átélt egy áremelkedési hullámot, amely igencsak a magasba röpítette az ingatlanárakat. Éppen ezért aki a belföldi kényeztetés miatt mindenképpen fürdőközeli ingatlanvásárlásra csábul el, annak a kiválasztott fürdőhelyen ne a befektetés lebegjen a szeme előtt egy ház vagy egy nyaraló megvásárlásakor, hanem a neki megfelelő kényelem és pihenés megteremtése – tanácsolják a szakértők.

Drágább a fürdő közelében

Hévízen, amely 2006-ban a leggazdagabb magyar település címet nyerte el, az ingatlankínálatban szereplő újszerű házak négyzetméterára 200 ezer forint között mozog. A fürdőhöz közeli részein 300 ezer forint körüli négyzetméterenkénti árak fordulnak elő, ám a kínálatban egy-egy nyaraló esetében 500 ezer forint feletti négyzetméterenkénti árra is lehet bukkanni. Aki viszont a Balatontól 20 kilométer távolságra található, újonnan kiépült Kehidakustányban vásárolna nyaralót, annak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, ugyanis az élményfürdő fejlesztésével párhuzamosan az ingatlanárak is számottevően megugrottak. A ház-, nyaralókínálatban nem meglepőek a 600 ezer forint körüli négyzetméterenkénti árak sem.

Kehidakustány - minél közelebb, annál drágább (fotó: MTI)

Kehidakustány – minél közelebb, annál drágább (fotó: MTI)

Orosháza-Gyopárosfürdőn, ahol a városvezetés igencsak bízik abban, hogy a fürdőfelújítások pozitívan befolyásolják az ingatlanpiacot, a legkeresettebbnek számító belvárosi és az üdülőterülethez közeli ingatlanok 150-250 ezer forintos négyzetméterenkénti ár körül mozognak. Miskolctapolcán jelentősen többet kérnek egy-egy nyaralóért: egy nagyobb családi ház értéke akár a több mint 100 millió forintot is elérheti. Ahogy a többi fürdőváros esetében, úgy az árak Miskolctapolcán is a termálfürdők közelében a legmagasabbak.

Az utóbbi években Egerszalókon is számottevően megugrottak az ingatlanárak, nem ritka, hogy a fürdőközeli helyeken ez duplázódást jelentett. A belvárosi részeken az érdeklődők 500 ezer forintos négyzetméterenkénti árakkal számolhatnak, akárcsak Hajdúszoboszlón, ahol a termálfürdő közelsége négyzetméterenként akár 300-350 ezer forintos pluszt is jelenthet az árakban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.