Élet-Stílus

Komoly veszélyben a Spanyolországba látogató turisták

admin
admin

2008. 07. 30. 06:30

Számottevően megnőtt a bűncselekmények száma Spanyolországban, elsősorban a turisták által látogatott területeken. Costa del Sol legismertebb nyaralóhelyén, Malagán az elmúlt időszakban az apartmanokba való betörésekre specializálódtak a bűncsoportok.

Jelentősen megugrott a lopások száma a spanyol turistaparadicsomokban – hívta fel a figyelmet több olvasónk is, akik közül különösen a tengerparti apartmanokat bérlők panaszkodtak a betörésekre. A pénz mellett elsősorban műszaki cikkekre (például laptop, kamera, fényképezőgép, CD-lejátszó, CD-lemezek) „hajtanak” a tolvajok, de a márkás búvárszemüvegek sincsenek biztonságban.

Segítik a tolvajokat

A betörők nem riadnak vissza attól sem, hogy az apartmanokban éjjel vagy a hajnali órákban az alvó vendégek mellől lopják el a mozdítható értékeket. Egyik olvasónk azt tartotta furcsának, hogy bár egy neves szállodalánc apartmanjának falára felfüggesztett tábla figyelmeztet a lopásokra, és azt javasolja, hogy a biztonság kedvéért négyszer fordítsák el a kulcsot az ajtóban, ám a jó tanács nem vált be. A kirabolt olvasónk ugyanis ezt tette, ám a betörés után „letesztelte” a jó tanácsot, és azt tapasztalta, hogy csak ilyen módon – azaz négyszeri ráfordítással – lehet benyomni az ajtót, míg kétszeri, háromszori elfordítással nem.

Mindazonáltal csak a külföldiek értékeit viszik el (elsősorban értékes műszaki cikkeket), az apartman műszaki felszereléseihez (például tévé, DVD-lejátszó) hozzá sem nyúlnak – számolt be lapunknak egy másik kirabolt turista. Olvasóink információi nyomán az is elképzelhető, hogy a szálloda személyzete (például takarítók) is „benne van a dologban”: megfigyelik, milyen értékek vannak az apartmanban (például laptop), így a betörők már célirányosan közelítik meg a kiszemelt szobát.

Könnyen rémálommá válhat a nyaralás (forrás: sxc)

Könnyen rémálommá válhat a nyaralás (forrás: sxc)

Romló hírnév?

A spanyolországi bűnözési ráta a legmagasabbak között van Európában. A nemzetközi felmérések szerint az elmúlt 5 évben az európai országok közül a legtöbb – turisták körében elkövetett – bűncselekmény Spanyolországban fordult elő, melyet a második helyen Franciaország követ. Ázsiában egyébként Thaiföld vezeti a rangsort. Az esetek többségében rablásra és zsebtolvajlásra kerül sor, ám előfordul, hogy komolyabb, erőszakos bűncselekmények áldozatává válnak a külföldiek.

A malagai ügyészségi hivatal júliusi tájékoztatása szerint is számottevően megnőtt a bűncselekmények száma a turisták által kedvelt utazási célpontnak számító „napos parton” (Costa del Sol). Így nem csoda, ha Costa del Sol-t már csak Costa del Crime („bűnös part”) néven emlegetik. A „napos part” keleti része, ahol 13 százalékkal ugrott meg a bűncselekmények száma az előző évhez képest – az utóbbi időben új terepet kínál azoknak a bűnözőknek és bűncsoportoknak, akik eddig a tengerpart nyugati részén tevékenykedtek. A tapasztalatok szerint különösen az elegáns tengerparti turisztikai részeken (például Alicante, Malaga) nőtt meg drámai módon a betörések száma az utóbbi években, s ezen belül is a nyári hónapokra házat, apartmant bérlő turisták váltak lakásbetörések áldozataivá.

legyen ön is fn tudósító!

Kellemetlen emlékeket szerzett a spanyol tengerparton? Esetleg Önt is kirabolták a nyaralás alatt? Ossza meg tapasztalatait az FN Tudósítóval!

A Costa del Sol az utóbbi években igencsak vonzza a bűnözőket. A legtöbb szervezett, külföldi (például orosz) tagokból álló bűncsoportnak Marbella a központja; az elmúlt években mintegy 20 különböző társaságot azonosított a spanyol rendőrség. Tavaly decemberben egy nemzetközi (horvát, román és olasz elkövetőkből álló) bűnbandát fogtak el, amelyek a tagjai a spanyol félszigeten tevékenykedtek, elsősorban Valenciában és Madridban.

A tengerparton is ügyeljünk értékeinkre (forrás: sxc)

A tengerparton is ügyeljünk értékeinkre (forrás: sxc)

Bezárni, elzárni?

A statisztikai adatok szerint a tengerparthoz képest a nagyvárosokban (Alicante, Barcelona, Madrid, Sevilla, Valencia) sem jobb a helyzet: itt elsősorban a kézitáskalopás, zsebtolvajlás, (főleg a külföldi jelzésű) autó kirámolása terjedt el. Nem ritka, hogy motorról vagy mopedről rántják ki a turisták kezéből a fényképezőgépet, videokamerát, kézitáskát – amelynek következtében a szerencsétlen turista akár komolyabb sérüléseket is szenvedhet –, illetve nyitott ablakon át az anyósülésről emelik el az értékesebb portékát. Ám arra is akadt példa, hogy autó- vagy motorbalesetnek álcázzák az „útonállást”, és kirabolják a nekik megálló, segítséget nyújtani akaró külföldit.

A turisták a szálloda előcsarnokában, az éttermekben, a közlekedési eszközökön, valamint a repülőtereken sincsenek biztonságban a bűnözőktől. Gyakran a hotelbe való bejelentkezés vagy egy taxi leintése alatt lopják el a pár pillanatra őrizetlenül hagyott csomagjaikat. Ám arra is akad példa, hogy szolgálatkész helybélinek álcázva zsebelik ki a turistát (miközben a térképen mutogatnak), vagy álrendőrnek adják ki magukat a tolvajok.

Nem árt különös figyelmet fordítani a hitelkártyákra sem, ugyanis a hitelkártyával való visszaélések száma is jelentősen megugrott Spanyolországban. A kártyahamisítók pincéreket, bolti eladókat, éttermi kiszolgálókat fizetnek le, hogy elcsenjék a mágnescsíkon lévő információkat, s ez alapján készítsék el a hamis kártyákat.

hasznos, de nem tuti tanácsok:

Autóval

– Ne hagyjunk semmilyen értéket az autóban (még a csomagtartóban sem). Vegyük ki a rádiót és a GPS-t is.
– A nyílt utca helyett inkább őrzött parkolót válasszuk.

Tengerparton

– Ne hagyjuk őrizetlenül az értékeinket a tengerparton fürdés közben, illetve ne akasszuk fel kézitáskánkat a szék karfájára, háttámlájára az étteremben, kávézóban sem.
– Az értékeinket lehetőleg hagyjuk a hotel széfjében.
– A bérelt apartmanban, házban vagy akár a szállodai szobában mindig győződjünk meg arról, hogy bezártunk-e mindent. Éjszakára érdemes a zárban hagyni a kulcsot. Lehetőleg ne hagyjuk szanaszét értékeinket, mert rendszerint a legszembetűnőbb tárgyakat viszik el.

Városban

– Legyünk éberek sorban állás közben, tömegben.
– Ne egy helyre tegyük az összes pénzünket. Sőt, ne tegyük minden értékünket (például irat, útlevél, utazási csekk, hitelkártya) egy figyelemfelkeltő övtáskába, amelyre szintén sok zsebtolvaj specializálódik.
– Tömegközlekedés helyett inkább válasszuk a taxit.
– A reptérre, szállodába, buszmegállóba, vonatállomásra érkezve tartsuk a szemünket a csomagjainkon.
– Legyen nálunk egy fénymásolt példány az útlevélről. Nem árt, ha az internetes postafiókunkban is elmentjük az útlevél beszkennelt változatát.
– Utcai séták alkalmával ne viseljünk sok ékszert.
– Ne akasszuk a nyakunkba a fényképezőgépet.
– Ne az utcán, mások előtt számolgassuk a pénzünket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.