Élet-Stílus

Irak mégis részt vehet az olimpián

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyezte Iraknak, hogy részt vegyen a pekingi játékokon. Irak négy versenyzővel képviseltetheti magát az olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedd este vonta vissza az irakiak kizárásáról hozott határozatot, akkor azonban még csak két versenyző indulásához járult hozzá. Az irakiak kérésére később azonban megduplázódott a résztvevők száma. Az olimpián két atléta mellett két evezős képviseli Irakot.

A NOB végrehajtó bizottsága június 4-én függesztette fel Irak tagságát, mert az ország politikai vezetése beleszólt abba, hogy kik kaphatnak vezető tisztségeket a sportszövetségekben.

A kormány az ország olimpiai bizottságát feloszlatta, és új tisztségviselőket választott. Az átalakult Iraki Olimpiai Bizottságot a NOB nem ismerte el. Múlt csütörtökön a NOB megerősítette, hogy az iraki sportolók nem indulhatnak el a nyári ötkarikás játékokon, és tárgyalást kezdeményezett az ország politikai vezetőivel a helyzet lehetséges megoldásáról.

Az iraki kormány szombaton bejelentette, hogy egyeztet a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal a döntés megváltoztatásáról.

A két fél megállapodásának értelmében – melynek köszönhetően Irak mégis jelen lehet az olimpián – az ázsiai országban novemberig meg kell tartani a választásokat a helyi olimpiai bizottságban, amelynek függetlennek kell lennie a kormánytól.

Internetcenzúra Pekingben

A pekingi olimpia szervezőbizottsága (BOCOG) beismerte, hogy a korábbi ígéretek ellenére mégsem biztosít teljesen szabad internethasználatot az újságírók számára.

A médiaközpontba telepített számítógépekről nem lehet elérni többek között a nemzetközi emberjogi szervezetek, a száműzetésben élő tibetiek vagy a Falunkung meditációs mozgalom honlapjait és egyéb Kínát bíráló portálokat.

Az Amnesty International, az egyik legnagyobb emberijogi szervezet „az olimpiai értékek elárulásának” nevezte a cenzúrát, mellyel szerinte sérülnek az alapvető emberi jogok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik