Élet-Stílus

Oroszok a világ legmélyebb tavának fenekén

Orosz tudósok minden eddiginél mélyebb édesvízi merülést terveznek. A helyszín a világ friss vízkészletének egyötödét adó Bajkál-tó, melynek 1500 méter mélyen fekvő medréig merülne az tudóscsoport.

A vállalkozás egy kétéves terv része, melynek célja a Bajkál-tó egyedi ökoszisztémájának tanulmányozása és megőrzése – írja a BBC. A tavat egyébként 1996-ban nyilvánította a világörökség részévé az UNESCO.

Az expedíciót vezető Artur Csilingarov tapasztalt merülő: ő irányította tavaly augusztusban azt a tengeralattjáró különítményt, melynek tagjai kitűzték az orosz nemzeti lobogót az északi pólus tengerfenekére. Csilingarov szerint azonban a mostani összetettebb feladat lesz.

„Az édesvízi merülésnél egészen mások a körülmények, mint a tengerben végzett kutatásoknál. Kiszámíthatatlanok a víz alján jelentkező hatások” – mondta.

A két 18 tonnás mini-tengeralattjárót mélytengeri merülésekre gyártották. Több száz kilónyi súlytöbbletet raktak rájuk, hogy a lényegesen kevésbé sűrű édesvízi körülmények között is úszóképesek legyenek. Az óceánkutató elmondta: a kutatás eredményeivel, az új ismeretek birtokában a tóról folyó párbeszédnek szeretnének nagyobb nyilvánosságot szerezni.

James Rogers, a BBC munkatársa szerint az expedíció újabb jele a Kreml törekvésének, hogy megmutassa, milyen eredményeket képes elérni az öntudatos Orosz Föderáció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik