Élet-Stílus

Az MTV megkezdi a HD-adást

Az olimpiai játékokkal egy időben az m2 mellett az m1-en is elindítja a Magyar Televízió a High Definition (HD) adásokat. Az m2-n már augusztus első napjától indul a kísérleti adás.

A Magyar Televízió augusztus 1-jén megkezdi az m2-n digitális (benne HD) jelek továbbítását, s leállítja az analóg műholdas sugárzást. Ezzel egy időben az m1 csatornán is megkezdi a nagyfelbontású jelek továbbítását az MTV. Ezek az adások azonban csak közvetlen kábeltévés vagy előfizetéses műholdas csatlakozással vehetők a DVB-T platform novemberi indulásáig.

Az analóg (SD) adás változatlan formában és helyen mindenütt megmarad, a digitális (HD) jelet pedig azoknak a szolgáltatóknak továbbítja a közszolgálati televízió, amelyeknek már van digitális előfizetői csomagjuk – pl. a UPC kábeltévé, a T-Kábel, Antenna Digital, Hello HD – , s betették program-csomagjukba a HD-jelet.

A Nyári Olimpiai Játékok alatt kísérleti adásként Budapesten és környékén sugározzák mindkét csatorna HD változatát, amely egy DVB-T HD (MPEG-4) set-top box segítségével, tetőantennával vagy szobaantennával fogható majd – ingyenesen.

Néhány alapfogalom

Standard-Definition (SD): normál felbontású sugárzás
High-Definition (HD): nagyfelbontású digitális adás
A DVB-T: digitális földfelszíni sugárzás
16:9: a képátló arányszáma, hagyományos tv-é 4:3
MPEG4: képtömörítési formátum, ebben kódolva érkezik a HD-adás
Set-top boksz: a digitális, kábeles, műholdas TV szolgáltatások dekódolását és analóg jellé alakítását végző szerkezet

A Magyar Televízió a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok után is fenntartja a HD adásokat, de átmenetileg csökkentett HD műsoraránnyal. Elsősorban külföldi filmeket, sorozatokat, egyes saját gyártású vagy koprodukcióban készülő hazai műsorokat, itthoni beszállítók által gyártott produkciókat és külföldi élő közvetítéseket (Bajnokok Ligája, sportesemények, kulturális események) tervez HD-ban továbbítani a köztelevízió. A többi műsorszám upconverter segítségével (mely HD megjelenítőn jobb minőséget jelent, mint az eddigi SD jel) kerül adásba.

Novembertől az Antenna Hungária digitális földfelszíni hálózatán mind az m1, mind az m2 HD-változata elérhető lesz az ország területének 59 százalékán.Az analóg kábeltévét nézők ezután is a megszokott módon élvezhetik a műsort, de a digitális (SD) szolgáltatást előfizetőknek néhány szolgáltatónál már lehetőségük lesz az új formátum (16:9) vételére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik