Élet-Stílus

Szurkolóverésről írnak az osztrák lapok

Döbbenten számoltak be az osztrák lapok a szombati Honvéd-Sturm Graz Intertotó-kupa-meccs előtt és alatt lezajlott botrányos eseményekről. A rendőrség testi sértés gyanúja miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

A Kurier „Ilyet még nem láttam” című cikkének alcímében a vendéghívek egyik hatósági kísérőjét idézte, aki szerint verőlegények alkották a magyar klub biztonsági szolgálatát.

„Régóta vagyok a szakmában, de ilyet még nem láttam. Rövidzárlat következett be a biztonságiaknál, majd a rendőrök is bekapcsolódtak a szurkolóverésbe. A mieinket már a stadion bejáratánál igyekeztek megfélemlíteni a rendezők, ugyanis folyamatosan sértegettek bennünket, és minden ok nélkül elvették a szurkolói relikviákat” – nyilatkozta Bruno Hütter, majd hozzátette: a meccset követően végigjárták a budapesti kórházakat, és begyűjtötték a sérült osztrák drukkereket.

Állt a bál a lelátón (MTI)

Állt a bál a lelátón (MTI)

A Die Presse elismerte, hogy az ezerfős vendégszektorból petárdák repültek a pályára a találkozó alatt, csakhogy azt állítja: erre a biztonságiak indokolatlan brutalitással válaszoltak.
A lap továbbá megemlíti, hogy a mérkőzés előtt a belvárosi Vörösmarty téren a Honvéd-szurkolók megtámadták az osztrák drukkereket, az összetűzésben mintegy ötvenen vettek részt.

A Sturm Graz egyik vezetőségi tagja úgy vélekedett, hogy a Budapest Honvédnál egy huligáncsoportot alkalmaztak biztonsági szolgálatként. „Büntetést fogunk kapni a tűzijátékért, de nem mi kezdtük a botrányt. Láttam, ahogy körbeállták és ütötték a rajongóinkat” – mondta a klubelnök, Hans Rinner.

A Der Standard főként az APA hírügynökség jelentéseit tette közzé, emellett idézte a hatfős kísérőcsapat egyik tagját, Robert Riegert. A grazi rendőr kifejtette, hogy a dzsekijükön lévő „Polizei” felirat ellenére a verekedésre kiéhezett helyi személyzet őket is megtámadta.

„Egy kollégám fel akart segíteni egy földön fekvő szurkolót, erre az egyik magyar rendőr lefújta őt gázzal. A biztonságiaknál kést is láttam, ezenkívül zokniba töltött biliárdgolyókkal ütötték az embereket, és időnként diadalittasan összepacsiztak, mint
ahogy a röplabdázók szoktak. Végül nevetgélve fényképezni kezdték egymás sérüléseit” – jelentette ki az osztrák kísérő.

Mindhárom lap kiemeli, hogy a 10-15 sérült és a három előállított is hazatért a stájerországi táborral, és hogy a magyar hatóságok a határig kísérték a híveket szállító buszokat.

A mérkőzést 2-1-re a Sturm Graz nyerte, így az osztrák csapat folytathatja szereplését a labdarúgó UEFA-kupában.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egyébként fegyelmi vizsgálatot indított a Sturm Graz ellen a botrány miatt. Az osztrák klubot erről hétfőn faxon tájékoztatta az UEFA.

Hemingway visszautasítja a vádakat

George F. Hemingway kispesti klubtulajdonos nem ért egyet az osztrákok azon kritikájával, miszerint a biztonságiak szombaton brutálisan bántak a Sturm szurkolóival.

„A vendégdrukkerek a mérkőzés folyamán petárdázni kezdtek, s amikor a biztonságiak ki akarták emelni a renitenseket, akkor feltépett székekkel támadtak rájuk” – mondta az amerikai üzletember, aki ehhez hozzátette: azt a tájékoztatást kapta a biztonsági szolgálattól, hogy gumibottal fékezték meg a megvadult drukkereket.

Hemingway a Nap-kelte adásában „szervezett huligánbandának” nevezte a Sturm azon szurkolóit, akik a botrányt okozták, s szerinte a Budapestre érkezettek közül többen ki vannak tiltva saját csapatuk stadionjából.

—-Eljárás súlyos testi sértés miatt—-

A BRFK közleménye szerint a rendőrség értékeli és elemzi a mérkőzésen készült felvételeket annak megállapítása érdekében, hogy kik és milyen jogsértő cselekményeket követtek el, akár a biztonsági szolgálat munkatársai, akár a szurkolók részéről.

A rendőrség kitért arra, mivel a budapesti Bozsik József Stadionban szombaton megrendezett labdarúgó-mérkőzést nem minősítették kiemelt biztonsági kockázatúnak és a szervező nem kérte térítés ellenében annak rendőri biztosítását, a BRFK megfelelő erőkkel a külső biztosítási feladatokat látta el.

Az esti órákban, fél kilenc körül a vendégszektorból pirotechnikai eszközt dobtak a pályára, majd verekedés tört ki a további rendbontást megakadályozni próbáló biztonsági szolgálat és a szurkolók között. Mivel a rendezők nem tudták megfékezni a szurkolókat, a rendőrség külső biztosításra vezényelt állományának egy része a stadionba vonult, szétválasztotta a verekedő feleket és 20 óra 45 percre helyreállította a rendet.

Tekintettel arra, hogy tizenegy szurkoló megsérült, közülük többen súlyosan, a BRFK súlyos testi sértés gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen – olvasható a közleményben.
A rendőrség vasárnapi tájékoztatása szerint a mérkőzésen kitört verekedés után a mentők kilenc drukkert vittek kórházba. A mérkőzés előtt a rendőrök három osztrákot állítottak elő; vasárnap reggelig valamennyien szabadon távozhattak, ám mindhármukkal szemben eljárást indított a rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik