Élet-Stílus

Végső búcsú Kolonics Györgytől

Több ezer gyászoló jelenlétében pénteken, a Farkasréti temetőben örök nyugalomra helyezték a kétszeres olimpiai bajnok kenus Kolonics Györgyöt.

A szertartáson az egyházi búcsúztatás mellett megemlékezett a kétszeres olimpiai bajnok kenusról Baráth Etele, a Kajak-kenu Szövetség és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyenesei István önkormányzati miniszter, valamint Tóth Mihály és Szabolcs Attila, Csepel, illetve Budafok polgármestere.

Baráth Etele arról beszélt, hogy a magyar sport igazi arkangyala távozott közülünk. Kolonics mindig tudta, hogy mi volt a dolga és azt úgy tette, hogy tudta, a sport nem csak játék.

„Sugárzóan szép ember volt. Mindenki megölelte őt itthon és külföldön egyaránt. Volt, hogy egy-egy versenyen megverték, de legyőzni soha nem tudták és most már örökké legyőzhetetlen marad” – fogalmazott Baráth, majd felsorolta az elhunyt kenus eredményeit, kiemelve a sydneyi olimpián aratott egyesbeli győzelmét. „Sportágtól függetlenül minden pekingi érmünkkel
ő tér majd haza” – zárta szavait elcsukló hangon az elnök.


GALÉRIA

GALÉRIA

Schmitt Pál kiemelte, a sors kegyes volt Kolóhoz, felruházta az igazi bajnok jellemvonásaival, testben és lélekben egyaránt, mindig képes volt felülmúlni önmagát és a riválisokat.

„Mi, a magyar olimpiai család tagjai, merítsünk erőt Koló halálából, ha lehet. Ő már átevezett a túlsó partra” – magyarázta a Magyar Olimpiai Bizottság első embere.

Gyenesei István úgy fogalmazott, egy fénylő csillag távozott közülünk, ugyanakkor eggyel több van felettünk az égen. Az önkormányzati miniszter fontosnak tartotta megemlíteni,
hogy közös felelősségünk Kolonics emlékének megőrzése.

A temetésen jelen voltak az olimpiára készülő kajak-kenu csapat tagjai és több külföldi sportoló, köztük a német Andreas Dittmer is, s elbúcsúzott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

GALÉRIA

GALÉRIA

Kolonics György ötkarikás lobogóval lefedett koporsóját kormányőrök és korábbi páros társai, Pálizs Attila, Horváth Csaba és Kozmann György, s edzője, Ludasi Róbert vezették a sírhelyhez. A koporsót mindkét oldalon hét-hét kenus kísérte.

A Csepel 15-szörös világbajnok sportolója múlt kedden, edzés közben lett rosszul, megállt a szíve, s már nem sikerült megmenteni. 36 éves volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik