Élet-Stílus

Az angolok már kizárják a notórius zeneletöltőket

A hat legnagyobb angliai internetszolgáltató megállapodást kötött, hogy együttműködve a hatóságokkal, első körben figyelmeztetik, majd akár ki is zárják szolgáltatásukból a nagy mennyiségben illegálisan letöltő felhasználóikat.

Az egyelőre csak tervezet formájában létező egyezség része egy olyan „három figyelmeztetés aztán kizárás” eljárás, ami szerint három egymást követő felszólító levél után egyszerűen megszüntetnék az előfizetői szolgáltatást.

Az akció nem titkolt szándéka azonban inkább az, hogy a többségében tizenéves letöltők szüleinek figyelmét felhívják arra, hogy amit eddig nem is igazán értettek meg, törvénytelen.

A zenei ipar régi óhaja, hogy komolyan szankcionálják azokat a felhasználókat, akik zenéket osztanak meg egymás között. A befolyásukat jelzi, hogy most megnyerték maguknak a BT (British Telekom), a Virgin, a Orange, a Tiscali, a BSkyB és a Carphone Warehouse angliai szolgáltatókat.

Feargal Sharkey, az angol zenei jogok szervezetének elnöke (korábban maga is egyszámos előadó), szerint ez az első valóban jelentős lépés, hogy eredményesen harcoljanak a fáljcserélők ellen. Az eddigi lépések, amelyek a nevelésre helyezték a hangsúlyt, miszerint a fáljcsere is a lopás egy formája, eredménytelenek voltak – közölte a BBC-nek.

Jó néhány szolgáltató azonban jelezte, nem érzi úgy, hogy nekik kellene hatósági szerepkörben feltűnniük. A felhasználók is úgy vélekednek, mindez visszatérés lenne abba a korba, amikor több száz fontot költöttek lemezekre, amin a lemezgyárak irgalmatlan profitra tettek szert, így most csak visszanyernek valamit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik