Élet-Stílus

Tour: Mencsov időt vesztett

Francia szakaszgyőzelemmel zárult a 95. Tour de France 16., hegyi szakasza. Jausiers-be Cyrill Dessel ért be elsőnek, míg összetettben Frank Schleck megtartotta az első helyét, öccse, Andy pedig magára ölthette a fehér trikót.

Rettenetes szakasz várt a Cuneóból rajtoló mezőnyre. Az 520 méterre fekvő városkából szinte azonnal emelkedni kezdett a terep – a 72.5 kilométerre fekvő, 2351 méter magas Col de la Lombarde magasodott a kerékpárosok előtt.

Akárcsak vasárnap, hétfőn is hamar kialakult egy támadás – egy ötfős csoport lépett el a bolytól, s közülük a korábban már sárga trikóban is tekerő Stefan Schumacher osztotta be legjobban az erejét.

Stefan Schumacher ért fel elsőként a Col de Lombarde-ra (AP)

Stefan Schumacher ért fel elsőként a Col de Lombarde-ra (AP)

A német bő kilencperces előnnyel ért fel a kiemelt kategóriás emelkedőre; mögötte egy több – így az olasz Damiano Cunego, és a szlovén Tadej Valjavec -, az első húszban helyezkedő kerekest is sorai között tudó népesebb üldözőcsoport következett.

Végül a Team CSC által húzott mezőny érkezett. A sárgamezes csapata ügyesen taktikázott, hisz az előttük tekerő csoportban a német Jens Voigt és a norvég bajnok Kurt-Asle Arvesen „utazott”, ők később még fontos szerephez jutottak.

Az első hegy után a 868 méteren fekvő Isola városkája következett – innen ismét emelkedett az út: következett a Tour legmagasabb csúcsa, a 2802 méteres Bonette-Restefond. A szökevények előnye egyre nőtt, sőt, a szakasz előtt 6:27-es hátrányban lévő Valjavec egy ideig virtuális éllovasnak mondhatta magát.

Az Alpok lejtőin a mezőny (Getty)

Az Alpok lejtőin a mezőny (Getty)

A CSC azonban fokozta a tempót, s a bő húsz kilométeres emelkedő aljára érve már ledolgozta a majd nyolcperces hátrány felét.

Sorra szakadoztak le az egyre fáradtabb biciklisták. Elől Schumacher is egyre lassabban tekert, mögötte Cunego a szökevénycsoportról maradt le, míg a „sárga trikós csoportjából” előbb az orosz Vlagyimir Jefimkin, majd az amerikai Christian Vande Velde is elkészült erejével. A CSC ugyanis a csoportot beváró Arvesenre, majd a sorba szintén beálló Voigtra bízta a tempót, de Andy Schleck volt, aki gyakorlatilag szétrázta a mezőnyt.

Az éllovas öccse könnyedén, a nyeregből kiállva diktálta az iramot, ám mindössze annyit ért el, hogy a nap végén – mivel az addig vezető cseh Roman Kreuziger valamint az olasz Vincenzo Nibali is jócskán lemaradt – az ő vállára került a legjobb fiatal versenyzőnek kijáró fehér trikó.

Franz Schleck a Bonette-Restefond lejtőjén (AP)

Franz Schleck a Bonette-Restefond lejtőjén (AP)

A szombati időfutamban bízó Cadel Evans ugyanis, vasárnaptól eltérően, ki tudta védeni a támadásokat, s Gyenisz Mencsov is remekelt – viszont az utolsó lejtőn lefele menet összeszedett 35 másodperces hátrányt.

A csúcsra a Schumacher mellett elhúzó szökevénycsoporttól egy kilométerrel a vége előtt megszökő dél-afrikai John-Lee Augustyn ért fel, ám ereszkedés közben elvétett egy jobbos kanyart, kisodródott, s lecsúszott a lejtőn. Mire a segítség megjött, s új kerékpárt kapott, már többen is elmentek mellette.

A cél előtt 15 kilométerrel négy kerekes – a francia Sandy Casar (FdJ) és Cyrill Dessel, a spanyol David Arroyo, valamint az ukrán Jaroszlav Popovics – másfél perces előnnyel tekert a „Schleck-csoport” előtt. Közülük Dessel örülhetett a végén, mivel az utolsó ötszáz méteren lehajrázta a kicsit túl korán kirobbanó Arroyót, sőt, a spanyol mellett Casar is elment.

Dessel hajrázik, mögötte Sandy Casar (AP)

Cyril Dessel hajrázik, mögötte Sandy Casar (AP)

Frank Schleck és az osztrák Bernhard Kohl megőrizte a sárga, illetve a pöttyös trikót, a spanyol Oscar Freire maradt a zöld trikós. A fehér mezt azonban Andy Schleck „örökölte”, így először a Tour történetében egy testvérpár két trikót birtokol.

95. Tour de France

16. szakasz, Cuneo-Jausiers, 157km:
1. Cyril Dessel (francia, AG2R) 4:31:27.0 (34.70 km/h)
2. Sandy Casar (francia, Française des Jeux) – azonos idő
3. David Arroyo (spanyol, Caisse d’Epargne) – a.i.
4. Jaroszlav Popovics (ukrán, Silence-Lotto) – a.i.
…7. Tadej Valjavec (szlovén, AG2R) – a.i.
…9. Andy Schleck (luxemburgi, CSC) +1:28
10. Bernhard Kohl (osztrák, Gerolsteiner) – a.i.
11. Cadel Evans (ausztrál, Silence-Lotto) – a.i.
12. Fränk Schleck (luxemburgi, CSC) – a.i.
13. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d’Epargne) – a.i.
14. Damiano Cunego (olasz, Lampre) – a.i.
15. Carlos Sastre (spanyol, CSC) – a.i.
…17.Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel) +1:32
…19. Kim Kirchen (luxemburgi, Columbia) +2:03
…21. Gyenisz Mencsov (orosz, Rabobank) – a.i.
…26. Christian Vande Velde (amerikai, Garmin) +4:04
…31. Vlagyimir Jefimkin (orosz, AG2R) +4:30

Az összetett állása:
1. F. Schleck 68:30:16.0
2. Kohl +7.0
3. Evans +8.0
4. Sastre +49.0
5. Mencsov +1:13
6. Vande Velde +3:15
7. Kirchen +3:23
8. Valverde +4:11
9. Sanchez +4:38
10. Valjavec +5:23

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik