Élet-Stílus

Bevizsgált tapaszokat használt Kolonics

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke a mentősök vasárnapi nyílt levelére reagálva kijelentette, hogy a múlt kedden elhunyt Kolonics György testén olyan tapaszok voltak, melyeket előzetesen a Magyar Olimpiai Bizottság bevizsgáltatott, beszerzésüket támogatta.

Ez abból a közös állásfoglalásból derül ki, melyet az MKKSZ és az Országos Mentőszolgálat(OMSZ) közösen fogalmazott meg a két szervezet vezetőjének hétfői egyeztetését követően. Baráth Etele és Göndöcs Zsigmond, az OMSZ főigazgatója egyetértett abban, hogy „egyes sajtómegnyilvánulások méltatlanok Kolonics György emlékéhez”.

Az Országos Mentőszolgálat Központi Rohamcsoportja Ludasi Róbert, Kolonics edzőjének megjegyzéseire válaszul fogalmazta meg nyílt levelét, melyben többek között felvetette, a tréner miért nem beszélt arról, milyen tapaszok voltak a kétszeres olimpiai bajnok kenus testén.

Ludasi már nem kritizál

Az MKSZ és az OMSZ hétfői közös közleményéből kiderül, hogy a Kolonics által alkalmazott tapaszokban lévő szer az izomzat fáradását késlelteti. “Nagyon sokféle tapasz van forgalomban, 13-féle patikában is kapható. Ez persze valamivel profibb volt, de be volt vizsgálva” – mondta az MTI-nek Baráth Etele.

Szavait alátámasztotta a MOB hétfői közleménye is, amely szerint “A tragikusan eltávozott olimpiai bajnok, Kolonics György edzéseken és versenyeken évek óta használta a Lifewave Energy Enhancer nevű tapaszt, ami kereskedelmi forgalomban kapható, és amely a MOB birtokában lévő dokumentum szerint semminemű tiltott szert nem tartalmaz, nem káros az emberi szervezetre. Az Országos Sportegészségügyi Intézet doppingellenes vizsgálati laboratóriuma szerint a tapasz sportolónak adható.”

Baráth Etele (b) és Ludasi Róbert (MTI)

Baráth Etele (b) és Ludasi Róbert (MTI)

A hétfői egyeztetésen az érintettek elhatározták, “közös erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy lehetőség szerint megelőzzék hasonló esetek előfordulását. A jelenleg is folyó vizsgálatok eredményéről beszámolnak a közvéleménynek.”

“Az MKKSZ elnöke tanúsítja, hogy az OMSZ korrekt módon vizsgálta ki a mentőellátás körülményeit, és a vizsgálat eredményét elfogadja. Ludasi Róbert edző 2008. július 21-i nyilatkozata alapján köszönetet mond azon mentődolgozóknak, akik lelkiismeretesen, magas szakmai színvonalon próbálták az olimpikont újraéleszteni” – áll a közleményben. Az edző többször kritizálta a mentősök munkáját, de hétfőn már több nyilatkozatában elismerően szólt tevékenységükről.

Tragédia a vízen

A két szervezet vezetője arra kér minden olyan személyt, aki a tragédiával bármilyen módon kapcsolatba került, hogy teljes körben ügyeljen az elhunyt sportoló személyiséghez fűződő jogaira.

A kétszeres olimpiai bajnok kenus kedden edzés közben lett rosszul. Társa, Kozmann György és Ludasi Róbert megpróbáltak segíteni rajta, de ez a kiérkező mentősöknek sem sikerült. Az edző azt állította, a mentősök 37 perc alatt értek a csepeli telepre, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) belső vizsgálata szerint viszont a bejelentéstől számítva 20 perc alatt kiértek.

Kolonics György boncolására múlt csütörtökön került sor, az eredményt azonban csak később, a bécsi laboratóriumi és szövettani vizsgálatok lezárultával hozzák nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik