Élet-Stílus

EU-javaslat a dopping legalizálására

A közelmúlt újabb nemzetközi vihart kavaró doppingesetei közepette egy francia tudós a doppingolás legalizálását célzó javaslattal állt elő az Európai Parlament Kulturális és Sportbizottságában.

Christophe Brissonneau, a párizsi Descartes Egyetem oktatója szerint a legkorszerűbb doppingmódszereket – így a genetikai doppingot – egyre nehezebb kimutatni, a vizsgálatok nagyon drágák, ezért szerinte társadalmi vitának kellene kezdődnie a doppingtilalom feloldásáról.

Brissonneau szerint szembe kell nézni azzal, hogy az élsport veszélyes hivatás. Ma már egyetlen teljes doppingteszt ezer euróba (körülbelül kétszáznegyvenezer forint) kerül.

A doppingtesztek igen megalázóak a sportolók számára, s az élsportolók úgynevezett „biológiai útlevele” bizalmas adatokat is rögzítene.

A társadalmi vita akár a WADA megszűnéséhez vezethet

Az ötlet akár a nemzetközi ügynökség megszűnéséhez vezethet

Hegyi Gyula magyar EP-képviselő, bizottsági tag – amint azt sajtótitkárának az MTI-hez eljuttatott anyaga tartalmazza – hozzászólásában azt mondta, hogy a társadalmi tabuk megkérdőjelezése önmagában üdvözlendő.

„Valóban úgy látszik, hogy az ellenőrzés nem képes lépést tartani a dopping fejlődésével, s a WADA – a doppingellenes nemzetközi ügynökség – módszerei valóban ellentmondásosak, amint azt a magyar közvélemény is tapasztalhatta. A dopping liberalizálása és az élsportoló munkavállalói státuszának elfogadása viszont azzal a veszéllyel járna, hogy előbb-utóbb kötelezővé válik a dopping, s a klubok csak doppingolni hajlandó sportolókba fektetnek be pénzt és energiát.”

Ez pedig Hegyi Gyula szerint a sport értelmét venné el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik