Élet-Stílus

Egy watt alá szorítják a készenlétet

Egy új uniós tervezet szerint 2010 után nem kerülhetnek a boltokba olyan elektronikai berendezések, amelyek készenléti – standby - üzemmódban többet fogyasztanak, mint egy watt. Néhány kivétel azért lesz.

Az Európai Bizottság múlt heti rendelettervezete a korábbinál szigorúbb műszaki követelményeket ír majd elő minden, az unió területén kereskedelmi forgalomba kerülő háztartási és irodai elektronikai berendezés – azaz a tévék, számítógépek, fénymásolók, hifik stb. – készenléti, másnéven standby üzemmódban mért fogyasztására – közölte az Energia Klub.

A szabályozás legfőbb tartalmi eleme, hogy 2010 után nem kerülhetnek a boltokba olyan elektronikai berendezések, amelyek készenléti üzemmódban többet fogyasztanak, mint egy watt. Kivételt képeznek azonban a digitális kijelzővel rendelkező készülékek, amelyek akár két wattot is fogyaszthatnak standbyban. 2013 után az unió jogalkotói tovább szigorítanának, akkor a készenléti üzemmód fogyasztásának felső határa fél watt lesz.

Összehasonlításképpen: a ma forgalomban lévő, háztartásokban használatos elektronikai berendezések készenléti üzemmódban – típustól függően – gyakran 5-10, de akár 20 wattot is fogyaszthatnak. Az Európai Unió szakértői szerint a rendelettel 2020-ra az így elfolyó áram közel háromnegyedét, mintegy 50 TWh villamos energiát lehet megtakarítani. Ez a mennyiség valamivel több, mint Magyarország teljes évi áramfogyasztása.

Tucatnyi energiatakarékossági tanácsolt olvashat a Figyelőnet Energiatippel aloldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik