Élet-Stílus

Alternatívák a zsúfolt olasz tengerpartokra

Az olasz tengerpart nemcsak a helyiektől és a turistáktól zsúfolt rimini, bibionei vagy jesolói „beachből” áll, ahol egy nyugágyért már kora reggel meg kell küzdeni. Aki nyugalmasabb tengerparti kikapcsolódásra vágyik, annak érdemesebb a Ligúr-tenger partjának gyöngyszemei, az elzárt kis öblök felé venni az irányt.

A Genova és La Spezia közötti mintegy 100 kilométeres szakaszon hegyektől övezett festői öblökre, páratlan látványt nyújtó kisvárosokra számíthatnak a kikapcsolódásra vágyók. Villák, sikátorok, olcsó kis trattóriák (éttermek), kiváló fürdőhelyek, sziklazugokkal és teraszokkal szabdalt kavicsos tengerpart, hegycsúcsokra épített templomkolostorok – többek között ezek várják az odalátogatókat.

Sült rák és Krisztus-szobor

Genovától körülbelül 25-30 kilométerre délre fekszik a Rapallói-félsziget, amelynek a bebarangolását érdemes Camogliban kezdeni. A hegyoldalba épült városka egyik leglátványosabb eseménye a július utolsó hetében megrendezésre kerülő Halászok napja, amikor az utcákon sütik a rákokat, halakat. Camoglitól dél felé haladva San Fruttuosóba látogathatunk el. Az elragadó halászfalut egy Benedek-rendi kolostor uralja, amely eredetileg Szent Fructuosus érsek pihenőhelyének épült, majd a XIII. század közepén a Doria család építtette újjá. A halászfaluba nem egyszerű az eljutás, hiszen csak gyalog (Camogliból vagy Portofinóból) vagy pedig hajón közelíthető meg. San Fruttuoso különlegességét egy víz alatti Krisztus-szobor adja, amelyet egy olasz művész emelt 15 méter mélyen a tenger halottainak az emlékére. Érdemes július végén ellátogatni a különleges búvárparadicsomba, mert a hónap utolsó szombatjának éjjelén egy víz alatti vallásos szertartás keretében a pap megáldja a tengert, a helyi búvárok pedig zseblámpákból „koszorút fonnak” a Krisztus-szobor feje köré.

Berlusconi kedvence

A Rapallói-félsziget másik oldalán fekszik Portofino pici, zárt öblével, amelyet a Földközi-tenger legszebb kikötői között tartanak számon. Olaszország legdrágább helyének is nevezett kisváros elsősorban nyaralóiról (itt található Silvio Berlusconi nyaralója is), valamint sztáresküvőiről (Rod Stewart és Wayne Rooney is itt kelt egybe párjával) ismert. Az odalátogató semmiképpen se hagyja ki az öböl felett tornyosuló XIV. századi kolostor és a pasztellszínű házakkal körülvett, állandóan forgalmas piazza (főtér) felkeresését.

Portofino, a legszebb kikötők egyike (forrás: sxc)

Portofino, a legszebb kikötők egyike (forrás: sxc)

A Nyugalom öble

A félsziget déli tövétől, Rapallótól – amely ugyan kisebb, mint Genova, de nagyobb, mint a félsziget többi városa – egy felvonó indul fel a hegyre, a montallegroi kolostorhoz. A csúcson egy szent forrás található, ahova zarándokok járnak a szomjukat oltani. Ha tovább folytatjuk utunkat dél felé haladva a Tiguliai-öböl határához, Sestri Levantéhoz jutunk el. A kisváros nyáron olyan, mint a felbolydult méhkas: míg télen 15 ezren, addig a nyári hónapokban 30-40 ezren lakják. A főutca, amely párhuzamos a tengerparti sétánnyal, első látásra olyan, mint a budapesti Váci utca: éttermek, üzletek váltogatják egymást a hosszú sétálóutca mindkét oldalán. Ám ahogy továbbsétálunk a főutcán, a belváros egy szempillantás alatt kis kikötővé alakul át. A homokos tengerpart és a ringó halászcsónakok látványa is nyugalomról gondoskodik, melyre az öböl elnevezése (Golfo di Silenzio, azaz a Csend öble) is utal.

A Ligúr-tenger partjának gyöngyszemei (forrás: Google Map)

A Ligúr-tenger partjának gyöngyszemei (forrás: Google Map)

Relaxáció a köbön

Sestri Levantétól délre indulva a hegylábba vájt egysávos alagúton keresztül vezet tovább az út. Félelmetes, ám izgalmas élményt nyújt a forgalomirányító lámpával szabályozott, ókori „autópálya”, hiszen még Aurelius császár vájatta ki az alagutat, amely a Rómától a francia Riviéráig tartó via Aurelia részét alkotja. Az alagutat elhagyva Levantóba érkezünk, amely annak ellenére, hogy elszigetelt kisváros, megragadó atmoszférával várja az odalátogatókat. Homokos tengerpart, olcsó halételeket kínáló trattóriák és nyugalom – kell ennél több annak, aki kikapcsolódásra vágyik?

5 kis öböl, 5 kis város

Igazi meseszép vidék Észak-Olaszországban a La Speziától 10 kilométerre található Cinque Terre. Az öt település (Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso), ahonnan a terület elnevezése is származik (Cinque Terre, azaz Öt Föld), 18 kilométeren át gubbaszt a tengerparton. A plázs itt teljesen el van zárva az autós forgalom elől, kizárólag hajóval, vonattal, avagy gyalogosan lehet a sziklákra épült helyeket megközelíteni. A két legtávolabbi városka, Vernazza és Monterosso között húzódó ösvényről (Szerelmesek Útja) páratlan panoráma nyílik a tengerre. Az öt különleges városka szűk, kacskaringós utcácskák és csábító éttermek sorát vonultatja fel. A Cinque Terre a mediterrán régió természetileg talán legjobban megőrzött területének számít, történelmi és földrajzi szempontból is egyaránt fontos, éppen ezért nem csoda, hogy felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

Cinque Terra - hegyoldalra épült városkák (forrás: sxc)

Cinque Terre – hegyoldalra épült városkák (forrás: sxc)

A költőket is megihlette

La Spezia öblének a szépsége számos költőt (Byron, George Sand, Dante, Shelley) sarkallt arra, hogy tollat ragadjon. A XIX. század végén azonban a kisváros kikötőjének forgalma egy nagyvároséval kezdett vetekedni, hiszen itt alakították ki Olaszország legnagyobb tengerészeti bázisát, így manapság leginkább egy katonai objektum képével lehetünk gazdagabbak. Ám ha keresztülmegyünk a városon, és elhagyjuk a kikötőben várakozó csatahajókat, Porto Venerébe jutunk el, amely valójában egy kis öböl. A sziklahát végén, amely benyúlik a tengerbe, egy kis templom magasodik a víz felett. A tengerbe araszoló nagy sziklák pedig nem véletlenül kapták a Byron sziklái nevet, hiszen ez volt az angol költő kedvenc helye.

kisokos ligúriához és a rapallói-félszigethez:

– Érdemes megkóstolni a helyi gasztronómiai specialitásokat: pesto (bazsalikompüré), gnocchi, metélt tészta, hal, polip, polipsaláta, focaccia (a rétes és a pizza keveréke, sajttal töltve), farinata (amely átmenet a lepény és a tojásrántotta között)
– és a kiváló helyi borokat, főleg a Liguria Terre feletti részen. A térség leghíresebb bora a Schiacchetrà (ejtsd: sákátré), amely a magyar tokaji aszúhoz hasonló karakterű édes, mazsolás bor, ám érdemes vigyázni kell vele, mert könnyen itatja magát
– Nyáron minden faluban tartanak festát, azaz utcabált, például a Festa di Pescatori (a halászok ünnepe) vagy a Festa del Mare alkalmával az utcákon sütik a rákokat, halakat
– Budapestről kb. 1200 km (kb. 1 nap alatt érhető el)
– Az útvonal: 1.) Velence-Milánó-Genova autópálya, 2.) Padova-Bologna felé, Parmánál La Spezia irányába letérni

Ajánlott videó

Olvasói sztorik