Élet-Stílus

Klicsko kiütötte kihívóját

A nehézsúly jelenlegi legnagyobb nagyágyúja, az IBF/WBO világbajnok Vlagyimir Klicsko szombat este Hamburgban csalódást okozott a WBO által elrendelt Tony Thompson elleni meccsen. Az amerikai az első menetekben még odaállt bokszolni, aztán látványosan feladta a meccset, és ez első komoly ütésre várt, amikor lefeküdhet. Jó sokat kellett várnia.

Klicsko volt a toronymagas favorit, de a küzdelem veszélyt hordozott az ukrán ökölvívó számára, mivel az amerikai kihívó egy kiváló felépítésű, fordított alapállású harcos, aki nyolc hosszú esztendeje nem talált legyőzőre.

A lassú első menet után Klicsko a második körben remekül és pontosan használta jobb kezét, ám a végén egy vétlen összefejelés miatt mindkét ökölvívó megsérült.

Később szorosabb menetek következtek, merthogy Klicsko elég pontatlanul kezdett bokszolni, és a koncentráltnak tűnő amerikai többször sikerrel megelőzte őt. Aztán a hatodik menetben, amely az egész mérkőzés legjobb három perce volt, Klicsko ismét magabiztossá vált. Innentől fogva Thompson passzívabb lett, és csak pár alkalommal tudott olyan akciót indítani, amely veszélyeztette az egyébként sokat fogó Klicsko dominanciáját. Az egyik ilyen akció a 7. menet középén volt, amikor Thompson egy balhoroggal tisztán eltalálta versenytársát, akin át is szaladt az ütés, de nem került bajba!

A nehézsúly kritikája, hogy Klicsko két szervezetnél is világbajnok (MTI/EPA)

A nehézsúly kritikája, hogy Klicsko két szervezetnél is világbajnok (MTI/EPA)

A nyolcadik menettől Klicsko ismét visszaszerezte a pontosságát, és így a fáradni látszó Thompson sorsa megpecsételődött. A kihívó fásultsága tetten érhető volt, hisz egy-egy szabálytalanság miatt sokkal többet reklamált, mint a meccs elején. A 10. menetben volt két földrevitel, amiből az amerikai már nagyon nehezen, és kevés meggyőződéssel állt fel.

A mérkőzés a 11. menet közepén fejeződött be, amikor Klicsko egy kombinációt indított, amiből a jobbhorog utat talált Thompson állához. A padlóra huppanó Thompsont Joe Cortez mérkőzésvezető kiszámolta. A mérkőzést nézve azt lehetett érezni, hogy Thompson már megunta, hogy nem tud mit kezdeni ellenfelével, vagyis minden puskaporát ellőtte, ekképp megváltás volt számára, hogy végre kapott egy olyan ütést, amitől kifeküdhetett.

Összegzésként el lehet mondani, hogy Klicsko megint magabiztosan nyert egy nem túl látványos mérkőzésen, amelyet már menetekkel korábban be kellett volna fejeznie. Az ukrán bajnoknak legközelebb Alexander Povetkinnel (15 győzelem – 0 vereség), az IBF által elrendelt kihívóval kell bokszolnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik