Élet-Stílus

Vigyázzunk a pénztárcára!

Sokszor bele sem gondolunk, mit is teszünk, amikor egy-egy árucikket bevásárlókosarunkba dobunk. Pedig nem mindegy, mit támogatunk pénzünkkel. Vásároljunk tudatosan – energiatippek a FigyelőNeten.

A termékek előállítása és a belőlük keletkezett hulladék kezelése mind-mind energiaigényes folyamat. Ezek ráadásul általában a vásárlás helyétől távol történnek, vagyis szállításukhoz is jelentős mennyiségű energia szükséges.

Amíg a termék a boltok polcaira kerül….

A tudatos vásárlás első lépése, hogy nem vásárlunk felesleges dolgokat. Ne dőljünk be a reklámoknak, amelyek gyakran teljesen haszontalan dolgokat próbálnak nélkülözhetetlenként feltüntetni. Lehetőleg friss élelmiszereket vásároljunk! A fagyasztott termékek előállítása és tárolása ugyanis tízszer annyi energiát emészt fel, mint a friss élelmiszereké.

Vigyázzunk a pénztárcára! 1

Vásároljunk helyben készült termékeket és a szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket a több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt és tartósított áruk helyett – tanácsolja az Energia Klub. Vegyünk újrahasznosított árucikkeket, ezeket ugyanis sokkal kevesebb energiába kerül előállítani, mint újakat. Az újrahasznosított papír 30 százalékkal is olcsóbb lehet, mint az új.

… és ami utána következik

Vásároljunk tartós termékeket, próbáljunk minél kevesebb eldobható, egyszer használatos dolgot venni. Ha valamit hamar ki kell dobni, akkor egyrészt több lesz a kezelendő és elszállítandó hulladék, másrészt pedig újat kell venni helyette, ami újabb energiafelhasználást igényel.

Ha tehetjük, ne az agyoncsomagolt terméket válasszuk, hiszen így már a termék használata előtt nagy mennyiségű szemetet termelünk. Részesítsük előnyben a visszaváltható csomagolást. Ne vegyünk el minden boltban minden vásárláskor egy újabb nejlonzacskót, inkább vigyünk magunkkal tartós, mosható textilszatyrot!

A következő részben a hulladéktól segítünk okosan megszabadulni. Energiatippekért kattintson a FigyelőNet Energiatippek rovatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik