Élet-Stílus

Ezüstérmes a férfi párbajtőrcsapat

A második helyen végzett az Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Boczkó Gábor, Kovács Iván összeállítású párbajtőrcsapat a kijevi vívó Európa-bajnokságon. A női kardosok éppen csak lemaradtak az éremről.

Kulcsár Krisztiánék a hollandok (44-34), a norvégok (26-21) és a lengyelek (45-40) legyőzésével jutottak el a döntőig, ahol 45-32-re kaptak ki az olimpiai és világbajnok franciáktól.

Az már a finálé előtt kiderült, hogy bármi lesz végeredmény, a magyar csapat biztosan világranglista-vezetőként indulhat a pekingi olimpia csapatküzdelmeiben. Ez azt jelenti, hogy a házigazda kínaiak először a Dél-afrikai Köztársaság válogatottjával vívnak majd a legjobb nyolc közé jutásért, s ennek a párharcnak a győztese mérkőzhet a magyar együttessel az olimpiai negyeddöntőben.

A finálé első találkozóján Boczkó Gábor 4-4-es döntetlent ért el Jérome Jeannet-vel szemben, ám ezek után a franciák akarata érvényesült. A következő öt asszóban egyaránt a gallok – Jérome mellett Fabrice Jeannet és Ulrich Robeiri – voltak a jobbak, akik az ötödik csörte után már tíz tusnyi előnnyel vezettek.

A hetedik asszóban sem javult sokat a helyzet, bár Imre Géza 5-5-re hozta ezt a három percet. Ekkor már látszott, hogy a magyar csapaton csak a csoda segíthet, ám mivel a nyolcadik menetben J. Jeannet 5-2-re verte Kulcsárt, az utolsó párharc előtt 13 találat különbséggel vezettek a franciák, ezt az előnyt pedig nem herdálták el.

Imre Géza az egyéni arany után második érmét nyerte (MTI)

Imre Géza az egyéni arany után második érmét nyerte (MTI)

A Pető Réka, Benkó Réka, Nagy Orsolya összeállítású női kardcsapatnak esélye sem volt az éremszerzésre a franciák ellen bronzmeccsen. A lengyelek elleni elődöntőt 40-32-es vezetésről elbukó rivális semmit sem bízott a véletlenre, és gyorsan jelentős előnyre tett szert. Ezt aztán a találkozó végéig meg is tartotta: Franciaország 45-36-ra nyert, megszerezve a bronzérmet.

A magyarokat így is dicséret illeti, hiszen azzal, hogy bejutottak a legjobb négy közé, s a negyeddöntőben legyőzték Oroszországot, nem várt bravúrt hajtottak végre.

“Sajnálom, hogy a nap végén kétszer is kikaptunk, de az oroszok elleni meccset sokáig nem felejti el az, aki látta és aki részt vett benne” – mondta Nagy. “Összességében bravúr a negyedik helyezés, mert előzetesen nem sokan várták tőlünk. Ez a társaság a jövőben még sok örömet fog szerezni a magyar szurkolóknak, főleg akkor, ha mentálisan is megerősödünk. Ami engem illet, várom már a pekingi olimpiát, de csak egyszerű versenynek tekintem. Ha ugyanis túlértékelem a jelentőségét, akkor remegni kezdek, mivel én már az első napon fellépek, és nem fogom elbírni a nyomást. A kezem most nagyon fáj, még reggel, a spanyolok elleni meccsen kicsit megvágtam, de ez augusztus 9-re biztosan el fog múlni.”

Kijev, Európa-bajnokság
Férfi párbajtőr, csapatverseny, döntő:
Franciaország-Magyarország 45-32
Boczkó mínusz 3-as, Imre mínusz 4-es, Kulcsár pedig mínusz 6-os találati mutatóval zárta a finálét.

Női kard, csapatverseny, a 3. helyért:
Franciaország-Magyarország 45-36
Pető -3, Benkó -3, Nagy -3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik