Élet-Stílus

Cseh László edzője nem hisz a doppingban

Cseh László trénere szerint elsősorban az új dresszeknek és nem a doppingnak köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban sorban dőltek meg az úszóvilágcsúcsok. Turi György és tanítványa nem a nagy rivális Michael Phelpsre figyel a felkészülés során, Pekingben az a cél, hogy a magyar úszósport legnagyobb csillaga megjavítsa legjobb idejeit, és akkor bármi megtörténhet.

Mik a benyomásai az új dresszről, amelyet az országos bajnokságon Cseh Lászlóék is kipróbálhattak?

Nagyon tetszik. Nem véletlen, hogy itthon is sorban dőltek meg az országos csúcsok. A dressznek több verziója is létezik, de úgy tűnik, mindegyik versenyképes. A fullbody, azaz a felsőtestet is lefedő verzió elsősorban a rövidebb sprintszámokban okozhat komoly javulást, hosszabb távon már gondok lehetnek, mivel elnyomja a felsőtestet.

Cseh Laci is ezért vette le a selejtezőket követően?

Kényelmetlennek találta, és ezért a továbbiakban a full-leg változatot használta, amely a deréktól a bokáig ér. A remek időeredményei azonban nemcsak ennek köszönhetőek. A felkészülésünk jól halad, várható volt, hogy az ob-n is már nagyon jó időket fog úszni.

Pekingben az új dresszben fog úszni?

Mindenképpen. Sajnos kevés időnk van arra, hogy kikísérletezzük, mely számokban érdemes a különböző modelleket használni. Az olimpián viszont már abban a verzióban indul, amelyet egyenesen az ő méreteire készítettek.


Turi György és az első számú magyar úszó (MTI)

Turi György és az első számú magyar úszó (MTI)


Van különbség a különböző sportszergyártók termékei között?

A legtöbb rekord Speedo dresszben született, ám úgy érzem, hogy az Arena semmivel se rosszabb, sőt ugyanolyan jó, mint a rivális terméke. Kikerült a piacra a ruha, amelyet mindenki alaposan áttanulmányozott, és aztán elkészítette a saját verzióját.

Ön szerint a rekordeső a dressznek vagy az új, sokat emlegetett, és egyelőre kimutathatatlan doppingszernek köszönhető?

Hisztériának tartom a dolgot, a sajtó fújta fel. Nem tudom elképzelni, hogy az amerikaiak, a dél-afrikaiak, a brazilok és mindenki más egyszerre kezdte volna el használni. Akkor a többi sportágban miért nem láttunk hasonló teljesítményrobbanást? A véleményem szerint egyértelműen az új, űrfejlesztésű ruhák miatt javultak az idők.

Pekingbe milyen tervekkel indulnak?

Ahogy idáig mindig, most sem a riválisokra figyelünk. A célunk az, hogy Laci megjavítsa a rekordjait. A játékokig még fejlődnünk kell, és erre meg is van minden esély. Laci 400 vegyesen úszott már olyan időt, aminél még senki sem volt jobb, és a legjobb első kétszáza is alig marad el Phelps idejétől.

Ha reálisan nézzük, nincsen esélye az aranyéremre, de bármi megtörténhet. A napi forma, egy kisebb gyomorrontás, a versenydrukk és még sok más minden közbeszólhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik