Élet-Stílus

Duna-parti partik

A Duna partján elterülő városokban egymást érik a különböző fesztiválok, ezekből szemezgettünk néhányat Győrtől Mohácsig - Vizes Hetek a FigyelőNeten.

Győr, fesztiválváros

Úgy tűnik, Győr fesztiválvárossá növi ki magát. Ez abból is látszik, hogy 4 Évszak Fesztivál címmel egész évre összefoglalta a kulturális eseményeit. Már eddig is számos program miatt volt érdemes nyáron is elzarándokolni a három folyó városába, de júliusban és augusztusban további csemegék várják az arra járókat.

Duna-parti partik 1

Július 11-én nyit például az Ír Fesztivál, amelyen többek között a Bran együttes táncházzal felturbózott koncertjét, Neil Mulligan ír dudás és a Győri Filharmonikus Zenekar közös hangversenyét és Sebestyén Márta előadását hallgathatjuk meg. A következő héten már kezdődik is az Arrabona Nyári Fesztivál, amelynek karakterét a népi kultúra, népzene, világzene, jazz, néptánc, kézművesség határozza meg, olyan fellépőkkel, mint például az Elsa Valle, Szakcsi Lakatos Béla és Borbély Mihály fémjelezte Jazz and World Music All Stars, a Balázs Elemér Group, a Szászcsávási zenekar, a Besh o droM vagy éppen Harcsa Veronika.

Július 25-27. között rendezik meg városszerte a Vaskakas Fesztivált, amely a hely egyik legrégebbi és legismertebb legendáját eleveníti meg. A rendezvényen látványos és színes történelmi játék keretei között mutatják be a török-magyar harcok győri vonatkozásait. Augusztusban lesz a Győri Gyerkőc Fesztivál, a Barokk Esküvő – Történelmi Ünnepi Játékok, és a Győri Borhét. Augusztus 14. és 17. között pedig egy különleges helyszínen, a Víziszinpadon lép fel a Crystal, a Latin Combo, a Lippentő Táncegyüttes és a Groovehouse.

vizes hetek a figyelőneten

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, hogyan illeszkednek hazánk gazdasági és üzleti életébe, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról, majd a Balatonról írunk, utána a Tisza és a hazai gyógyvizek kerülnek sorra.

Esztergomi Nyár

A királyi városban már évek óta hagyomány, hogy az egész nyarat átívelő programsorozatot szerveznek. Kezdődött idén is a Fesztergommal júniusban, és folytatódik egész júliusban és augusztusban a Jazztergommal, az Ister-Granum- és Bóbita Gyermek Fesztivállal (augusztus 2-3.), a Vasárnapi muzsika -, a művészetek sétánya koncertsorozatával, a Regulus Borfesztivállal, és a Hat Nemzetiség Fesztivállal. Augusztus 19-20-án pedig természetesen a Szent István Ünnepe zárja az esztergomi nyarat.

Visegrádi Palotajátékok

Az Úr 2008. esztendejében, július havának második hetében 11-12-13. napján fényes ünnepség veszi kezdetét a visegrádi királyi palotában. Úgy mint 1335-ben, a magyarok királya Károly vendégül látja a csehek királyát és ennek fiát, a morva őrgrófot, a lengyelek királyát, bajvívó vitézeiket és díszes kíséretüket.

Duna-parti partik 1

Érkezik még számtalan nemes Magyarországból és más országokból, hogy tanúi lehessenek a királyok találkozójának és a lovagi tornának. Mint azt a heroldok már jó előre kihirdették, a tornán a legnemesebb, legvitézebb bajvívók vesznek részt, melyre a magyarok vitéz és bölcs királya, Károly és gyönyörű városa, Visegrád szeretettel vár minden érdeklődőt.

Nyári játékok a Dunakanyarban

Júniustól augusztus végéig szervez összehangoltan kulturális és szórakoztató rendezvényeket 9 településen – Budakalászon, Dunabogdányban, Leányfalun, Pilisszentkereszten, Pomázon, Pócsmegyeren, Szentendrén, Tahitótfalun és Visegrádon – a Dunakanyari és Pilisi Kistérségi Társulás. Az idén a reneszánsz jegyében zajlanak a programok. Júniusban és július elején már számos előadást élvezhettek a Dunakanyarban lakók és vendégeskedők, de sok minden még hátra van. Szentendrén például július 25-én a beregszászi Illyés Gyula Színház előadásában tekinthetik meg Szigligeti Ede Liliomfi című darabját. Dunabogdányban musical gálát rendeznek augusztus 17-én. A nyári játékok záróeseménye augusztus 23-án Pilisszentkereszten lesz, ahol a helyi Klastrom Színház az István, a király című rockoperát mutatja be.

Sziget, Margitsziget

A fővárosban a Duna által körülölelt szigeteken idén is kihagyhatatlan programok lesznek. A Hajógyárin természetesen idén is lesz Sziget Fesztivál, amely ezúttal ötnaposra zsugorodott, de lesz egy nulladik nap (az iron Maidennel) és egy mínusz első nap a Magyar Dal Napjával. Így tehát augusztus 11-től 18-a hajnalig ott a helyük a fesztiválozóknak.

Duna-parti partik 1

Igencsak illusztris az idei „normál” felhozatal: Sex Pistols , R.E.M., Die Ärzte, Kaiser Chiefs, Róisin Murphy, Jamiroquai, Serj Tankian, Flogging Molly, Anti-Flag, The Wombats, Mademoiselle K, Seun Kuti & Egypt 80, Goran Bregovic Wedding & Funeral Band, Transglobal Underground & Natacha Atlas, Danko Jones, Delinquent Habits, New York Ska Jazz Ensemble, Les Touffes Krétiennes, Apocalytica, Exodus, Pro-Pain, és még sokan mások.
A Margitszigeten pedig előadják a Drakula operettváltozatát, fellép az Irish Dance Experience, előadja a Társulat az István, a királyt, itt lesz a Cigánykarnevál többek között.

EFOTT, Dunaújváros

A Duna mellett lesz idén július 16-20-ig az EFOTT is, konkrétan Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten. A három évtizedes múltra visszatekintő fesztiválon idén is fellép mindenki, aki számít a hazai pop-rock színtéren. A „csak szabadon” szlogenű rendezvényen a Kispál-Quimby-Tankcsapda szentháromság mellett itt lesz a Bikini, a P.A.S.O., a Depresszió, a Belga és a Republic – és akkor még csak a nagyszínpad főműsoridejét tekintettük.

Duna Menti Folklórfesztivál Szekszárdon

A 16. Duna Menti Folklórfesztivál az egyik első és legismertebb európai CIOFF fesztivál
(CIOFF: Fesztiválok Világszövetsége). Élő népművészetünk két reprezentáns tája, a Sárköz, valamint a soknemzetiségű Bácska ad otthont július 12-18. között a rendezvénynek. A nemzetközi találkozóra olyan tánccsoportok kapnak meghívást a világ minden részéről, akik hitelesen őrzik és tolmácsolják népük tradicionális tánckultúráját.

Bajai halfőző fesztivál

Baja tagadhatatlanul a halászlé fővárosa, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a több évszázados múlt, és a Bajai Halfőző Fesztivál, mely tízezreket csábít a bográcsok mellé. Idén július 12-én közel kétezren főznek majd a Szentháromság téren.

Duna-parti partik 1

Nagy fejlődés ez, hiszen 1996-ban Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján 463 bográcsban rotyogott azonos recept alapján a híres bajai halászlé. Azóta az évek során mind többen mutatják be főzőtudományukat, és a halászlé szerelmesei mind többen zarándokolnak Bajára, hogy érezzék az igazi hallé ízét és illatát. Minden bizonnyal idén is ki lehetne majd tenni a város határát jelző táblákra a „megtelt” feliratot. A gasztroélvezetet kulturális programok teszik teljessé.

Nekünk Mohács kell

Utolsó Duna-parti városunk gyászos történelmünk szimbóluma. Az 1526-os mohácsi csata emlékére augusztus 24-én ünnepség és koszorúzás lesz az Emlékparkban, augusztus 29-30. között pedig a MagyaRock Ünnepe címmel kulturális hagyományőrző rendezvényt tartanak huszárfelvonulással, íjászversennyel, néptáncbemutatókkal, történelemórákkal és például Kormorán-koncerttel.

Folyóinkról és tavainkról még többet a FigyelőNet Vizes Hetek aloldalán olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik