Élet-Stílus

Drámai befutó, brit szakaszgyőzelem a Touron

Sprintbefutó során a brit Mark Cavendish nyerte az idei Tour de France leghosszabb szakaszát, ugyanakkor csupán 50 méteren múlott az egyik szökevény részsikere. Szerdán többen is buktak, egy néző is pórul járt.

Az idei Tour de France leghosszabb, Cholet és Chateauroux közötti 232 kilométeres szakaszán mezőnybefutó döntött, amely során a brit Mark Cavendish a háromszoros világbajnok spanyol Oscar Freirét és a Touron hatszoros zöld trikós német Erik Zabelt sprintelte le. Az összetett élén nem történt változás, továbbra is a német Stefan Schumacheren feszül a sárga trikó.

A karaván egyébként csupán egy kilométerrel a chateauroux-i cél előtt dolgozta le a szökevényekkel szembeni 8:15 perces hátrányát. A francia Lilian Jégou, Nicolas Vogondy és Florent Brard mintegy 219 kilométeren át haladt az élen. Társaival ellentétben Vogondy nagyon nehezen adta meg magát, előre menekült, és mintegy ötven (!) méteren múlott a győzelme.

Mark Cavendish nagyszerűen hajrázott (EPA)

Mark Cavendish nagyszerűen hajrázott (EPA)

Több baleset is történt szerdai szakaszon. A végső győzelemre is esélyesnek tartott Alejandro Valverde kétszer is a földre került, a spanyol kerekes a könyökét és a térdét ütötte meg.

Alig több mint öt kilométerrel a vége előtt a francia Aurelien Passeron egy nézőt gázolt el. A versenyző továbbment, míg az idősebb hölgyhöz mentőt hívtak, de látszólag nem esett komolyabb baja. Közel a hajrához a német Heinrich Haussler bukott nagyot, majd fájdalmas arccal terült el az aszfalton.

A kolumbiaiak hegyi menője, a tavalyi pöttyös trikós kolumbiai Mauricio Soler szombati bukását követően reggel, a verseny előtt is elesett, s sérüléseire hivatkozva fel is adta a viadalt.

A Tour az Aigurande és Super Besse közötti 195 kilométeres etappal folytatódik; csütörtökön két negyedik és egy második kategóriás emelkedő, hegyi befutó vár a résztvevőkre.

Tour de France 5. szakasz
Cholet-Chateauroux, 232 km:

1. Mark Cavendish (brit, Columbia) 5:27:52
2. Oscar Freire (spanyol, Rabobank) azonos idővel
3. Erik Zabel (német, Milram) a.i.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Stefan Schumacher (német, Gerolsteiner) 19:32:33 ó
2. Kim Kirchen (luxemburgi, Columbia) 12 mp hátrány
3. David Millar (brit, Garmin-Chipotle) azonos idővel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik