Élet-Stílus

Nemzetek politikáját befolyásolhatjuk otthonról

admin
admin

2008. 07. 08. 07:00

Egyre több olyan honlapot üzemeltetnek – sikerrel –, amelyeken adott országok szavazásait lehet szimulálni. A legnépszerűbb ezek közül a legnagyobb tömegeket érdeklő amerikai elnökválasztás.

A honlapok között van didaktikus, ellenkampány, kampány és független jellegű. Az említettek közül a független, demokratikus véleménynyilvánítást lehetővé tevő honlapok az érdekesebbek. Tóth Zoltán választási szakértő szerint az internetes szavazás mindaddig játéknak számít, ameddig nem számolhatunk egy szociológiai szempontból is reprezentatív mintavétellel. (Természetesen az informatikai manipuláció lehetőségét kizárva).

Egy idő után hatással bírhat

Eljöhet azonban az idő, amikor az internetes demokratikus véleménynyilvánításnak komoly kül- és belpolitikai következményei lehetnek a nemzetközi porondon. Az adott ország megválasztott politikusainak tanulságos lehet megismerni a másutt élő emberek preferenciáit, értékválasztását, de még ennél is érdekesebb az egyes országok elemzői – és politikusai – számára a saját szavazók döntése.

„Ahhoz, hogy az internetes véleménynyílvánításnak súlya legyen, meg kell teremteni a feltételeket, és kellő számú szavazóra is szükség van. Választási honlapok esetében a szavazásra jogosultak három százaléka kell regisztráljon és szavazzon egy ország határain belül ahhoz, hogy komoly, felhasználható, és ekkor már figyelmen kívül nem hagyható vélemény tükröződjön” – hangsúlyozta Tóth Zoltán a FigyelőNetnek. Hozzátette: a hitelesség érdekében a honlap megfelelő biztonsági intézkedésekkel, adatkezeléssel kell rendelkezzen.

Várható hatások

A választási szakértő szerint még 10-20 év kell elteljen ahhoz, hogy az internetet komolyan vegyük. Tóth Zoltán szerint a következő két évtizedben kihal az a generáció, amelyik könyveken nőtt fel, illetve eléri a felnőttkort az a generáció, amely számára az internet használata természetes és mindennapi, jól ismeri a benne rejlő lehetőségeket,

A honlapok közül Tóth Zoltán szerint grafikailag, felépítés szempontjából kiemelkedik a www.iwanttovotetoo.com. Rosta Gábor, a honlap készítője lapunknak elmondta: ő valójában csodálkozik, hogy ilyen formában, ilyen jellegű honlapot ő készített elsőnek. Mint kifejtette, az ötlet onnan jött, hogy a hírekben figyelte más országok választási kampányát, és szívesen szavazott volna maga is.

A honlapot azért tartja fontosnak, mert szerinte az a globális véleménynyílvánítás felülete, ilyen formában az első, és a létrejövő, szabadon kutatható adatbázis, amely nagyon pontos információkkal szolgál. A honlaptól azt várja, hogy minél többen regisztráljanak és szavazzanak, így a megjelenő vélemény minél reprezentatívabb legyen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. november 24.
A budapesti olimpiai helyszínek 3D-s bemutatóját nézik hoszteszek a Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatát népszerűsítő festést kapott Airbus A321-es típusú repülőgép bemutatóján a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján 2016. november 24-én. A budapesti pályázatot két repülőgép népszerűsíti, amelyek a Wizz Air flottájában teljesítenek szolgálatot.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.