Élet-Stílus

Trónfosztás Wimbledonban – véget ért Federer egyeduralma?

Minden idők leghosszabb férfi egyes fináléjában az ötszörös bajnok Roger Federer nem tudta megállítani Rafael Nadalt, aki életében először győzött a nyílt angol teniszbajnokságon. A salakspecialistának tartott spanyol az utóbbi időben rengeteget fejlődött, és idén egyelőre egyértelműen jobb a svájci - még - világelsőnél.

A wimbledoni hivatalos program szerint vasárnap kettő órakor kezdődött volna el a férfi egyes fináléja, ahol akárcsak az elmúlt két évben, ismét Roger Federer és Rafael Nadal állt egymással szemben. Az ötszettes csatának, az esőszünetek miatt este, negyed tízkor lett vége, és az ötszörös bajnok Federernek jutott ezúttal az a feladat, hogy gratuláljon az ellenfelének, aki néhány hete a Roland Garros fináléjában is legyőzte.

Az idei formát és a wimbledoni meccseiket elnézve teljesen megérdemelten diadalmaskodott a 22 éves mallorcai születésű fiatalember, akit már tavaly is csak óriási csatában győzött le a svájci klasszis. Roger Federer az újabb vereséggel 6-11-re rontotta a Nadal elleni mérlegét, és várhatóan ez a jövőben sem fog javulni.

Heroikus küzdelemben győzött (MTI/EPA)

Heroikus küzdelemben győzött (MTI/EPA)

Már csak azért sem, mert a svájci közismerten „tart” a legnagyobb riválisától. Federer testbeszéde, fellépése teljesen más, ha Nadal áll a háló másik oldalán. Nyoma sincs a hihetetlen magabiztosságának, sokkal többször reklamál, és ami a legfontosabb többször hibázik.

A svájcinak a szervája, és a bivalyerős tenyeresei a legveszélyesebb fegyverei, és ezek már jó pár alkalommal kihúzták az elmúlt évek, de talán minden idők legjobb teniszezőjét a csávából. Segítségükkel állt fel a padlóról, 0:2-es szetthátrányból Federer, ám a döntő játszmában Nadal hihetetlen győzni akarásával letaszította a trónról a riválisát.

A világranglistán ugyan a győzelme ellenére maradt a második helyen, de a szakértők egyetértenek abban, hogy rövid időn belül ott is megtörténik az őrségváltás. „Nagyon nehéz megmondani, hogy miben múlta felül Nadal Federert minden idők legizgalmasabb wimbledoni fináléjában, de úgy érzem megérdemelten győzött. Ezzel azt hiszem egy új korszak kezdődött el a férfi teniszben. Federer maradt a ranglista élén, de nagyon csodálkoznék, ha az év végén is ott állna” – nyilatkozta a BBC-nek Tim Henman.

A király és utódja (MTI/EPA)

A király és utódja (MTI/EPA)

„Biztos vagyok abban, hogy le fogja még győzni néhány alkalommal Nadalt, jó pár tornát, köztük Grand Slamet is nyerhet, de azt hiszem hogy az egyeduralmának ezzel vége szakadt. Nemcsak Nadal, hanem egy másik fiatal, a szerb Djokovic is erősen szorongatja” – így Henman, aki tavaly, 33 évesen jelentette be a visszavonulását.

A német Boris Becker, aki maga is háromszor csúcsra ért az angol nyílt teniszbajnokságon, egyetértett Henmannel: „Idő kérdése, hogy mikor csúszik vissza a ranglistán Federer. Nagyon kíváncsi leszek arra, hogy miképpen dolgozza fel pályafutása talán legfájóbb vereségét néhány héttel az olimpia és a US Open előtt. Most Federer megmutathatja, hogy milyen fából faragták. Idén idáig egyértelműen jobb volt Nadal, majd meglátjuk mit hoznak az elkövetkező hónapok.”

Nadal szerint mindenesetre még korai lenne leírni Federert. „Nem érzem úgy, hogy én lennék a világ legjobb teniszezője. Ez a cím Rogert illeti meg. Én először nyertem Wimbledonban, neki pedig ötször sikerült” – nyilatkozta sportszerűen a fiatal spanyol.

—-Ujjongó spanyol média: Éljen Nadal király!—-

A spanyol sajtó a világ legjobb játékosának kiáltotta ki Rafael Nadalt, miután a mallorcai teniszező vasárnap éjszakába nyúló csatában legyőzte a füves pályás Grand Slam-tornán öt éve uralkodó Roger Federert a wimbledoni bajnokság férfi egyesének döntőjében.

A 22 éves klasszis Manolo Santana 1966-os sikere óta az első spanyol férfi teniszező, aki a sportág szentélyében diadalmaskodni tudott, a fináléban 6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (8-10), 9:7-re nyert a svájci világelső ellen.

“Mindegy, mit mond az ATP, Rafa, te vagy a legjobb” – írta címlapján a Marca, hozzátéve, hogy “‘Rocky’ Nadal legyőzte Federert az évszázad mérkőzésén”.

Nadal már nemcsak salakon a legjobb (MTI/EPA)

Nadal már nemcsak salakon a legjobb (MTI/EPA)

Az As “Éljen Nadal király!” címmel jelent meg, az El País pedig a hazai kedvenc dicsérete mellett nem feledkezett meg a vesztesről sem, kiemelve, hogy Federer 0-2-es hátrányból egyenlített: “Lenyűgöző wimbledoni pályafutása során soha nem vesztette el az első két szettet, soha nem uralkodtak rajta. Soha nem találkozott még olyan ellenféllel, akinél a kiváló játékstílus kőkemény profizmussal párosul”.

Az Asban maga Santana is írt néhány sort, amelyben párhuzamot vont az egy héttel korábban Európa-bajnoki címet szerzett labdarúgó-válogatott és Nadal között. “Végre! A futball 44 éves átkot tört meg, Wimbledonban pedig 42 év után megvan az utódom. Különleges nap volt számomra ez, hiszen nem gondoltam, hogy valaha látni fogok még egy spanyolt, aki a magasba emeli a trófeát Wimbledonban” – fogalmazott.

A Sport szerint Nadal sikere átrendezi az erőviszonyokat a férfi teniszben: “Elképzelhető, hogy Federer csillaga leáldozóban van. Mostantól kezdődik Rafa korszaka.”

—-Elkeseredett svájci lapok—-

A svájci sajtó elkeseredetten vette tudomásul, hogy az ország leghíresebb sportolója, a világelső Roger Federer öt diadalmas év után alulmaradt a spanyol Rafael Nadallal szemben a wimbledoni tenisztorna vasárnapi döntőjében.

Blick: “Krimi Londonban, Federer 287 perc elteltével mehetett gratulálni. Wimbledon királyának át kellett adnia trónját. Nem meglepő, hogy nagy riválisa, Rafael Nadal lett az új uralkodó, mert már a döntő előtt világos volt, hogy Federernek csak a tökéletes teljesítmény elég a sikerhez. A bázeli játékos valóban tökéletes teniszt nyújtott a sportág eddigi talán legjobb és legdrámaibb mérkőzésén, mégis alulmaradt.”

Nem sikerült a hatodik győzelem (MTI/EPA)

Nem sikerült a hatodik győzelem (MTI/EPA)

Basler Zeitung: “Nadal megfosztotta trónjától Federert. Az 1966 óta első spanyol bajnok győzelmével, egy héttel a labdarúgó Európa-bajnokság után újabb jelentős trófea került az Ibériai-félszigetre. Nadal idén jobb, mint tavaly, mert Federerhez hasonlóan szakadatlanul játéka tökéletesítésén dolgozik. Megvan benne a szenvedély és a vágy, hogy utolérje a svájcit. Talán nemsokára szerepet cserélnek, de annyi biztos, hogy a tenisz mostantól izgalmasabb és érdekesebb lesz.”

Tages-Anzeiger: “Vége egy korszaknak, de nem Federer korszakának. A svájci sztár túl motivált, tehetséges, erős, fitt, profi és büszke ahhoz, hogy ne próbálkozzon újra a legfontosabb tornán. Ő nem Björn Borg, aki 26 évesen bedobja a törölközőt. Bár Federert kiűzték a zöld paradicsomból, egy év múlva hangosan fog dörömbölni a kapun!”

Neue Zürcher Zeitung: “Elveszett paradicsom. Federer a fájó vereség dacára még világelső marad, pedig jelenleg Nadal a legerősebb teniszező. Federer természetesen a kudarc pillanatában is példaértékűen viselkedett, elismerve, hogy ellenfele gyakran fantasztikus megoldásokkal válaszolt az ő jó ütéseire.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik