Élet-Stílus

Platini szerint októberig minden eldől

A lengyel és ukrán politikusok bizakodóan nyilatkoztak az 2012-es Eb-rendezésről, miután az UEFA-elnöke személyesen vette szemügyre az előkészületeket. Michel Platini ismételten figyelmeztette a két országot. Az ügyben szeptember végén, október elején várható döntés.

Komoly csúszásban van Lengyelország és Ukrajna is a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság előkészületeivel. Az UEFA elnöke többször elmondta, hogy nem akarják elvenni a tornát a két országtól, ugyanakkor az osztrák-svájci közös rendezésű Eb zárásakor leszögezte: nem zárják ki ennek a lehetőségét.

Platini az elmúlt napokban személyesen vette szemügyre a munkálatokat a két országban. Tapasztalatairól nem igen beszélt, szűkszavúan annyit jegyzett meg, hogy a következő három hónap meghatározó lesz. “Az előkészületek nem állnak azon a szinten, amelyet vártunk. A tornáért nem csak önök, hanem én is felelek” – mondta Platini.

Platini nem válaszolt a kérdésekre (MTI/EPA)

Platini nem válaszolt a kérdésekre (MTI/EPA)

A lengyel és ukrán politikusok a francia sportdiplomatával ellentétben sokadszorra szajkózták el, hogy nincsen semmi probléma. Donald Tusk a Platinivel való találkozást követően azt nyilatkozta, hogy Lengyelországban a munkálatok a tervek szerint haladnak. A kormányfő annyit elismert, hogy még rengeteg munka vár az országra.

A stadionok építésére kiemelt figyelmet szentelnek, emellett a hiányzó infrastruktúra (szállodák, repülőterek) okoz fejtörést a leendő társházigazdának. Tusk ugyanakkor biztosította arról az UEFA-elnökét, hogy minden rendben lesz.

A lengyelországi terepszemlét követően az európai szövetség illetékesei Ukrajnában jártak. Az UEFA tisztségviselőinek érkezése előtt felpörögtek a munkálatok a Kijevben. Nyilván nem véletlen, hogy egy nappal előtte kezdték meg egy bevásárlóközpont hosszú ideje húzódó lebontását, amely az leendő központi stadion vészkijáratait blokkolta volna.

Az ukrán kormányfő lengyel kollegájához hasonlóan arról biztosította a szemlebizottságot, hogy az ország időben teljesíti a kötelezettségeit.

Az UEFA elnöke a szervezet szeptember végén megrendezésre kerülő végrehajtó bizottsági ülésén nyújtja be a jelentését, és ezután várható döntés az ügyben.

dán segítség ukrajnának

A dán kormány segítséget ajánlott stadionépítésben Ukrajnának, amely jelentős lemaradásban van e tekintetben a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot illetően. Per Stig Moller külügyminiszter Kijevben ajánlotta fel, hogy országa erre a területre szakosodott vállalatok segítségével tud javítani a helyzeten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik