Élet-Stílus

Meglepetés a Libertadores-kupában

Az ecuadori Liga Deportiva Universitaria de Quito nyerte a 2008-as Libertadores-kupát. A 4-2-es hazai győzelem után a kiscsapat Rio de Janeiróban csak 3-1-re kapott ki a Fluminensétől, s büntetőlövésekkel diadalmaskodott.

A riói Maracanában rendezett visszavágón az ecuadoriak hamar előnybe kerültek. Az 5. percben Guerrón elnyargalt a jobboldalon, s miután visszatette a labdát, Luis Bolanos lövése utat talált Fernando kapujába – ám ezzel a quitóiak el is lőtték a puskaporukat; ezt követően a Fluminense akarata érvényesült.

A korábbi hat hazai mérkőzéséből valamennyit megnyerő „Flu” hét perccel később egyenlített. Thiago Nevés előbb lerázta védőjét, majd 25 méterről egy lapos lövéssel becsapta Cevallost. A 28. percben már vezettek a hazaiak.

A körülményes vendégvédelem jobboldalát Cicero bontotta meg, balról laposan középre lőtt, Nevés pedig közelről a kapuba helyezett. Vezetett a Fluminense, összesítésben azonban 5-4 volt az ecuadoriaknak.

Washington szomorkodik, Cevallos a mennyekben: nyert a Liga de Quito (AP)

Washington szomorkodik, Cevallos a mennyekben: nyert a Liga (AP)

Összeomlani látszott az LDU, az 57. percben Nevés 25 méterről elvégzett csavarodó szabadrúgása Cevallos kapujának felső sarkában landolt – s a braziloknak harminc percük maradt arra, hogy a rendes játékidőben eldöntsék a mérkőzést.

Ám a hajrára feltámadt a vendégcsapat, sőt, Urrútia lövésénél Fernando védett bravúrral, míg Bieler lövése a kapufán csattant. Az argentin támadó a 116. percben eldönthette volna a találkozót, ám Vera ívelése után hiába fejelt a hálóba, Baldassi játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt. A másik oldalon a háromgólos Nevés közeli lövését hárította Cevallos.

Büntetők következtek. Itt Cevallos lett a főhős, az ecuadoriak kapusa három tizenegyest is megfogott, s ezzel megnyerte csapatának a kupát. A Liga de Quito első ecuadori csapatként nyerte meg a legrangosabb dél-amerikai klubtrófeát.

A Libertadores-kupa első ecuadori győztesei (Getty)

A Libertadores-kupa első ecuadori győztesei (Getty)

libertadores-kupa, döntő

Visszavágó:

Fluminense-Liga de Quito 3-1 (2-1, 3-1, 3-1)
– 11-esekkel 1-3
Rio de Janeiro, Maracana, 86 ezer néző.
Vezette: Baldassi (argentin)
Gól: Thiago Nevés (12., 28., 58.) illetve Bolanos (6.)
11-esek: Conca (0-0, védett), Thiago Nevés (0-1, védett), Cicero (1-1), Washington (1-2, védett) illetve Urrútia (0-1), Campos (0-1, védett), Salas (1-2), Guerrón (1-3)
Kiállítva: Alberto (120.)
Fluminense: Fernando – Gabriel (Mauricio, 105.), Thiago Silva, Alberto, Ygor (Dodo, 46.) – Junior Cesar, Arouca (Roger, 110.), Washington – Thiago Nevés – Cicero, Conca
Quito: Cevallos – Campos, Calle, Araujo, Ambrossi – Guerrón, Vera, Urrútia, Bolanos (Salas, 105.) – Manso (Araujo, 88.), Bieler.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik