Élet-Stílus

Bemutatják Bin Laden, Bush és Putyin ágyjelenetét

admin
admin

2008. 07. 03. 10:22

A Lenin visszamegy a sírba? címmel nyílik kiállítás augusztus közepén a debreceni Modemben. A tárlatot a nemzetközi vihart kavart orosz sztárkurátor, Andrej Jerofejev rendezi.

A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban nyíló nagyszabású tárlat jelentős részben a szocart irányzatának Párizsban kiállított munkáit tartalmazza. Magyarországon ugyanakkor megtekintheti a közönség azokat a műveket is, amelyeknek kivitele Oroszországból Franciaországba politikai okokból meghiúsult.

A Modem igazgatója, Gulyás Gábor ezek közül kiemelte azt a két filmet, amit a párizsi közönség nem láthatott, mert az orosz kulturális miniszter – aki „Oroszország szégyenének” nevezte az alkotásokat – személyes intézkedésével megakadályozta a Franciaországban történő bemutatást.

„Ez most nem történhet meg, mert a két film már Debrecenben van” – hangoztatta a Modem igazgatója, aki elmondta azt is: az egyik filmen orosz egyenruhás rendőrök csókolóznak, míg a másikban egy ágyban látható a félreérthetetlen pózban szeretkező Oszama bin Laden, George W. Bush és Vlagyimir Putyin.

Erik Bulatov műve

Erik Bulatov műve

Pénteken Andrej Jerofejev is a cívis városba érkezik a kiállításról történő utolsó egyeztetésekre – fűzte hozzá Gulyás Gábor. Emlékeztetett arra, hogy ő rendezte a Párizsban nemrég nagy sikert aratott SzocArt – politikai művészet Oroszországban című tárlatot, s a debreceni kiállításnak is Jerofejev a kurátora.

Gulyás Gábor emlékeztetett arra, hogy a Szovjetunióban a szocialista realizmus majd ötven évig volt olvasztótégelye az egymástól eltérő művészeti aspektusoknak és esztétikai álláspontoknak. A hetvenes években jelent meg a szovjet-orosz művészetben friss alternatívaként a szocart, mint a hivatalos és szemmel tartott művészeti paradigma egyfajta melléküzemága. Az irányzat képviseletében (kezdetben titokban, az úgynevezett „második nyilvánosság” előtt) fellépő fiatal művészek éles iróniával és sok humorral mutatták be a demagóg, pártállami rendszer visszásságait.

Vitalij Komar, Alex Melamid, Erik Bulatov és Ilja Kabakov a pop-art formanyelvét a szocreál ikonográfiájával ötvözve üde és újszerű látásmóddal gazdagították a művészeti palettát. A szocart fő ismérve a szocialista realizmus heroikus patetizmusával szemben a metsző humor lett, mely széles körben befogadhatóvá és könnyen fogyaszthatóvá teszi a műveket. Nemzeti bálványok sérthetetlensége foszlik így köddé, szimbólumoknak és a deformált valóságnak támad a szarkazmus kétélű fegyverével – mutatott rá Gulyás Gábor.

A Modem tárlata az irányzat legfontosabb munkáit bemutató, első átfogó szocart kiállítás lesz Magyarországon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.