Élet-Stílus

Ritka Picasso-művek Hódmezővásárhelyen

admin
admin

2008. 07. 01. 07:23

Pablo Picasso kerámiáiból, linómetszeteiből és a világhírű spanyol művész vallaurisi munkásságát megörökítő fotográfiákból nyílik kiállítás ősszel a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

A Vásárhelyi Őszi Hetek októberi programjába illeszkedő tárlat anyaga Hódmezővásárhely testvérvárosából, a dél-franciaországi Vallaurisból érkezik. A Picasso-múzeum kölcsönözte kollekció huszonkét kerámiából, kilenc linómetszetből, valamint tizenhét, a művész vallaurisi munkásságát megörökítő fotográfiából áll. A tárlat anyaga még bővül néhány, a Szépművészeti Múzeum és a Ludwig Múzeum gyűjteményében található Picasso-alkotással is.

Pablo Picasso 1954-től hosszú éveket töltött a dél-franciaországi Vallaurisban, ez az időszak életének egyik legtermékenyebb szakasza volt. Itt a Ramie házaspár támogatásával – akiknek műhelyét is használhatta – kerámiatervezéssel és -festéssel is foglalkozott. A művész formabontó módon nyúlt a kerámiához, olyan plasztikai megoldásokat alkalmazott, melyeket előtte még senki.

A Hódmezővásárhelyen bemutatandó kerámiák három tematikus csoportba sorolhatók: bikaviadalokkal, az emberi arccal és állatábrázolásokkal kapcsolatos munkák lesznek láthatók az Alföldi Galériában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.