Élet-Stílus

Hevederen „csüngtek” a lovak

Az állatok fara, a bordái és csigolyái teljesen kilátszottak. A heveder arra szolgált, hogy az állatokat állva tartsa, hiszen annyira le voltak soványodva, hogy már arra sem maradt erejük. Az ismeretlen eredetű levélben az is szerepelt, hogy az egyik állat el is pusztult aznap, amikor a bejelentés megtörtént. A fotók alapján nem csak egészségügyi mulasztás, hanem helytelen állattartás gyanúja is felmerült.

A hatóságok mindent rendben találtak

A megszerzett adatokra hivatkozva a Négy Mancs Alapítvány felkérte a helyi önkormányzat jegyzőjét és a Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságot az eset kivizsgálására és elbírálására szakértők bevonásával. A hatóságok megkezdték munkájukat, amit az állategészségügyi hatóság március 31-én fel is oldott. Az okok a következők: a jogosult állatorvos többszöri vizsgálat után megállapította a „lovak közepes, közepes-gyenge kondícióját, amely megfelel az extenzív, azaz ridegtartás követelményeinek.”

Tobi, akinek szerencséje volt (fotó: Négy Mancs)

Tobi, akinek szerencséje volt (fotó: Négy Mancs)

Ezzel szemben az alapítvány szakértői úgy vélik, hogy a „mai” lovak gyakorlatilag túltenyésztettek, más-más tulajdonságra szelektálták őket, de sosem arra, hogy jól tűrjék az extenzív tartást, szemben a mongol lovakkal. Így ez a tulajdonságuk minimálisra csökkent, amihez még hozzájárul az is, hogy jelentős mértékű teljesítményt is megkövetelünk tőlük. Mindezek eleve kizárják az extenzív tartást.

A lovaktól többször is vettek vért, aminek „tanúsága szerint az állategészségügyi diagnosztikai igazgatóság állományon belüli súlyos fokú EHV-1 vírusos fertőzést (herpesz vírus) állapított meg, amely betegség következtében hullott el az egyik ló is. A gyógykezelések illetve egyéb szükséges kezelések az ellátó állatorvos útmutatásai szerint történtek” – írta az alapítványnak a helyi önkormányzat. Magyarul, a lovakkal minden rendben és maradnak a tulajdonosuknál.

A vágóhídról mentették meg

Szerencsére van ellenpélda is, vagyis olyan történet, ami az állatok számára happy enddel végződött. Tavaly októberben Budapesttől nem messze egy lovardában fedeztek fel az alapítvány munkatársai egy kezelésre szoruló, sérült lábú lovat. Az állat tulajdonosa nem tudta megmondani mi történt a ló lábával, az biztos, hogy a sérülése nem volt új keletű: egy elhanyagolt régi problémáról volt szó. Mivel Tobi lábát nem kezelték, sérülése elgennyesedett. Az állatnak fájdalmai voltak, a tulajdonosa nem tudta „használni” a lovat, vágóhídra akarta vinni.

A Négy Mancs Alapítvány kifizette Tobiért a vágóhídi árat, majd ezek után a lovat életmentő műtétekben kellett részesíteni. Most az egy lovardában tölti rehabilitációs idejét. Bár a jövőben csakis hobbilóként tartható, azonban ez nem akadályozza meg abban, hogy többi társával együtt igazi lóhoz méltó, boldog életet élhessen.

Tobinak szerencséje volt, de országszerte számos olyan állat szorul segítségre, amelyhez már nem jut el a megfelelő segítség a megfelelő időben. Az állatvédők sokszor csak a sötétben tapogatóznak, mert senki nem mer vagy nem akar beszélni az ilyen esetekről.

Segítségre várnak


Hevederen „csüngtek” a lovak 2

Ide kattintva megtekintheti a Mentsvár Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.


Hevederen „csüngtek” a lovak 2

Ide kattintva megtekintheti a Mancs-Rancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

Hevederen „csüngtek” a lovak 2

Ide kattintva megtekintheti a Tappancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik