Élet-Stílus

Csirkeszívjégkrémmel kényeztetik a medvéket

admin
admin

2008. 07. 01. 19:15

Kedveskednek a medvéknek a magyar állatkertekben: megújult kifutóban leltek otthonra az elkobzott barnamedvék a budapesti állatkertbe, nyíregyházán pedig csirkeszívfagyival hűtik magukat a jegesmedvék, és légkoni is jár nekik.

A szokatlan meleg nemcsak az embereket, de az állatokat is megviseli. Bár a Nyíregyházi Állatpark jegesmedvéi soha nem tapasztalhatták meg a sarkvidéki hideget, a hőségre való tekintettel jégbe fagyasztott zöldséggel és hússal lepték meg őket gondozóik. Ootek, az idősebb medve kedvence a jeges csirkeszív, míg Jorek, a jegesmedvebocs a tengeri halakért van oda.

Jorek kedvenc nyári csemegéjével (fotó: Nyíregyházi Állatpark)

Jorek kedvenc nyári csemegéjével (fotó: Nyíregyházi Állatpark)

Amellett, hogy az állatok jól laknak, a hűs étek kiváló unaloműzők is számukra: míg Ootek a 30 éves, megfontolt öregúr megvárja, hogy elolvadjon a jég, Jorek az 1 éves szeleburdi bocs hatalmasakat játszik a hideg csemegével. Mindemellett a medvék kényelmét feszített víztükrű medence, és egy klímaberendezés is biztosítja.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Nagysziklájába is visszatértek a medvék. A kedden átadott, felújított medvekifutóba szíriai barnamedvék költöztek: ilyen állatokat utoljára XIX. században láthatott az állatkert közönsége. A fővárosi állatkert első medveketrece Szkalnitzky Antal és Koch Henrik tervei alapján épült, és egészen a XX. század elejéig volt használatban. 1912-től egészen a közelmúltig a medvék férőhelye a Nagyszikla észak-északnyugati oldalán volt. Ezen a helyen eredetileg két „medvesort” alakítottak ki.

A „kismedvesor” lényegében egymással szomszédos apró ketrecekből állt, amelyet – mint állattartásra alkalmatlant – a kilencvenes évek közepén számolt fel az állatkert. A „nagymedvesort” három sziklakifutó alkotta, amelyeknél széles szárazárok választotta el az állatokat a közönségtől. Ezek a sziklakifutók egészen a Nagyszikla felújításának kezdetéig használatban voltak.

Az új medvekifutó kialakításával lényegében összenyitották a korábbi három állattartó teret, sőt, az egykori árkok és felső sétaút területének felhasználásával még tovább bővítették. Így egy tágas, 420 négyzetméteres szabadkifutó jött létre a Nagyszikla oldalában. A kifutó mérete lehetővé tette egy 30 ezer literes medence kialakítását. A felújítás során természetesen megőrizték az eredeti sziklafelszínt, amely műemléki oltalom alatt áll. A kifutóhoz több, egymástól elkülöníthető belső férőhely tartozik, maga a kifutót pedig úgy alakították ki, a betekintő üvegablakokon át a közönség testközelből, mégis biztonságban ismerkedhessen a medvékkel.

Az új kifutóban medencének is jutott hely (fotó: MTI)

Az új kifutóban medencének is jutott hely (fotó: MTI)

A teljesen újjávarázsolt kifutóba barnamedvék költöztek. Közülük két állatról egyből látható, hogy színük nem a jól ismert „medvebarna”, hiszen szőrzetük világosabb, amolyan tejeskávé színű. Ennek oka egyszerűen az, hogy ezek az állatok a barnamedve Közel-Keleten honos, szíriai alfajához tartoznak, amelynek egyedeire éppen ilyen világos színű bunda jellemző. A két állatot Noénak, illetve Mídásznak hívják őket. Mindketten tizenhét évesek, és hosszú ideig Cipruson éltek, ahol magánszemélyek tartották őket illegálisan, siralmas körülmények között. A helyi hatóságok által lefoglalt két állat tehát „mentett mackóként” került Magyarországra.

A harmadik medve „hagyományos” színű barnamedve, Bucinak hívják, és nemrég töltötte be tizenhatodik életévét. Az intézmény vezetése azért döntött a Magyarországon kevésbé ismert szíriai barnamedvék mellett, mert egyrészt szeretnék ráirányítani a figyelmet a medvék – és ezen keresztül az egész élővilág – sokféleségére. Emellett a kertnek azt a részét, ahol az újjáépített medvekifutó is áll, az elkövetkező időszakban óvilági – ezen belül ázsiai – fajokat bemutató zónává kívánják fejleszteni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.