Élet-Stílus

Világdemonstráció a bálnavadászat ellen

admin
admin

2008. 06. 30. 10:41

Hétfő délelőtt Greenpeace-aktivisták vonultak fel Budapest és más nagyvárosok japán nagykövetsége előtt, hogy tiltakozzanak japán aktivisták letartóztatása ellen. A két aktivistát június 20-a óta előzetes letartóztatásban tartják, amiért leleplezték a bálnahúslopásokat, melyek a japán kormány által támogatott bálnakutatási program keretein belül zajlottak.

Az eset világszerte hatalmas felháborodást váltott ki, ezért a Greenpeace több országban békés demonstrációkat és virrasztásokat tart a japán nagykövetségek előtt. A nemzetközi környezetvédő szervezet internetes aláírásgyűjtésbe kezdett, melynek eredménye eddig több mint 178 ezer elektronikus levél, amelyet a japán kormánynak küldtek el azt követelve: azonnal engedjék el az aktivistákat – közölte a Greenpeace.

„A japán hatóságok mostani fellépését nem lehet másképp jellemezni, mint hogy túlzott, igazságtalan és politikailag manipulált. Junichi és Toru mindössze bizonyítékokat szolgáltatott a rendőrségnek, hogy segítsék a nyomozást a leleplezett bálnahúscsempészettel kapcsolatban. Az aktivisták még teljes együttműködésükről is biztosították a japán rendőrséget a nyomozás teljes időtartamára, ehelyett most fogva tartják őket óvadék letételének lehetősége nélkül” – mondta el a Greenpeace nemzetközi vezetője, Gerd Leipold.

Greenpeace-demonstráció a bálnákért és az aktivistákért (fotó: Greenpeace) KÉPGALÉRIA!

Greenpeace-demonstráció a bálnákért és az aktivistákért (fotó: Greenpeace) KÉPGALÉRIA!

„Az igazságszolgáltatásnak a valódi problémákra és a Dél-tengeri Bálnavédelmi Rezervátum területén továbbra is zajló bálnavadászat megszüntetésére kell irányulnia” – tette hozzá Mezei Csaba, a szervezet magyar vezetője. A történet előzménye, hogy Japán tudományos kutatás céljából évente ezernyi bálnát mészárol le, majd húsukat értékesíti. A hivatalos verzió szerint ebből a pénzből finanszírozzák a további kutatást. A Greenpeace többször rámutatott, hogy az állatok természetes viselkedésének kutatásához nem szükséges őket megölni. Az idei vadászat után pedig leleplezték, hogy a hajó legénysége nagy mennyiségű bálnahúst csempészett ki a hajóról, amivel a korrupció, illegális kereskedelem vádját is magukra vonták.

Nézze meg az FN Tudósító (RainbowWarrior) tudósítását a külföldön zajlott tüntetésekről

Nézze meg az FN Tudósító (RainbowWarrior) tudósítását a külföldön zajlott tüntetésekről

A távol-keleti ország bálnavadász flottája az antarktiszi nyár idején 935 törpebálnát és 50 közönséges barázdás bálnát akar elejteni. A közelmúltban azonban a nemzetközi közvélemény és 31 ország hivatalos diplomáciai tiltakozásának hatására letettek 50 púpos bálna kilövéséről. A flotta útját egy ausztrál hajó is követte a Déli-Tengeri Bálnarezervátumban, a rajta utazó ausztrál vámilletékesek fotó- és videobizonyítékokat gyűjtöttek a japánok bálnapusztításáról. Hasonló célból a Greenpeace is őrjáratot tartott az Antarktisz környéki vizeken.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.