Élet-Stílus

Fegyverkezünk a traffipaxok ellen

Az objektív felelősség bevezetése óta több mint 1,5 milliárd forint értékben kaptak büntetést a szabálytalankodó autósok. A magas bírságoknak az államkincstár mellett csak a traffipaxradarok és lézerblokkolók kereskedői örülnek jobban.

Kondorosi Ferenc elégedetten árulta el, hogy másfél hónappal az objektív felelősség bevezetésének napjától több mint 37 ezer közigazgatási eljárás indult a szabálytalankodókkal szemben, ami 1,5 milliárd forintot is meghaladó bevételt jelent az államkasszának.

Az Új Rend kormánybiztosától homlokegyenest más szerepben, de szintén elégedetten fogalmazott lapunknak az egyik, a sebességmérők „kijátszására” szakosodott termékek forgalmazója.

2008-as új Traffipaxok

M1: 2 “traffi”
M0: 2 “traffi” + 5 doboz
M5: 3 “traffi” + 6 doboz

Mint mondja, bizony húzós hónapot tudnak maguk mögött ők is a törvény hatályba lépését követően. Forgalmi adatokat ugyan nem publikált, de mint mondta, a tavaly ilyenkori forgalom dupláját hozta a május boltjuknak. Megjegyezte azt is, a forgalomra bizonyára nem lesz rossz hatással az sem, hogy a büntetési összegek befizetési felszólításait most fogják kipostázni.

A „műszerek” árait illetően elmondta, a minőségre itt is érdemes adni, ugyanis hiába forgalmaz szinte mindegyik nagy „hiper” 25 ezer forint körüli áron is mobildetektort, ami a radart illetve a traffipaxot is képes bizonyos körülmények közt előre jelezni, ha megbízható minőséget keresünk, az árak inkább a 100 ezer forint körül mozognak. Mindezt a megspórolható bírság arányában érdemes mérlegelni.
A felhasználói elégedettség is valahol ezt igazolja: egy lapunknak nyilatkozó felhasználó, aki az általa az egyik hiperben vásárolt kombiradart a sok téves riasztás miatt nem tartja élete beruházásának. Mint mondja majd minden benzinkút közelében, vagy például a zánkai víztoronynál bejelez a rendszer. Városban szintén kevéssé használható, a taxik CB-je állandó vészjelzést okoz, pedig létezik egy City-üzemmód a pont ilyen esetekre. Kanyarban eleve nem működik a rendszer, hiszen a sugaraknak frontálisan kell érniük a szerkezetet. Mindezektől mentesen azonban némi elégtételt nyújtva nemrégiben az M3-ason 1000 méterről „kiszúrt” egy radart.

Mit is várhatnuk?

A technikai paraméterek nagyjából a következők: a mobildetektor a radart szemből körülbelül 800 méterről érzékeli, és ha hátulról mérnének, akkor 200 méterig jelez. A lézeres mérés – ami a radarral szemben nem állandó jel, hanem egy rövid 0,6 szekundumos – ellen a lézerblokkoló berendezés a megoldás. Ez megzavarja a mérést egy rövid időre. A cégek, amelyek ezekkel foglalkoznak, videós tesztetek sokaságával bizonygatják termékeik rátermettségét. Videók itt, és itt.


A világban egyébként teljesen eltérően szabályozzák ezek használatát. Míg az USA-ban teljesen törvényes a használatuk, addig Nyugat-Európában inkább tiltják, míg a keleti régióban jelenleg szabadon használhatók.

Nagy kérdés persze, hogy a hatóságok meddig engedik szabadon forgalmazni a 2003-ban a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök listájáról lekerült kis játékszereket. A rendőrség a jogszabályra és annak alkotójára hivatkozva közölte, az említett eszközök jelenleg nincsenek tiltó listán, így a rendőrségnek nincs lehetősége ezek ellen az eszközök ellen fellépni. A jogszabály visszaállítása pedig a minisztérium hatáskörébe tartozik.

Végezetül, akit egy igazán olcsó megoldás is érdekel, az megtekintheti a júliusi bejelentett rendőrségi sebességmérési helyszínek Pest megyei listáját. A rendőrség honlapján egyébként megtalálható a többi megye adata is.

Pozitiv végkicsengés

Vélehetően a szigorúbb szabályoknak köszönhetően 2008 első öt hónapjában 7177 személyi sérüléses baleset történt, ami 6,22 százalékos csökkenést jelent a korábbi év hasonló időszakához képest.

Közel 30 százalékkal kevesebb halálos kimenetelű baleset történt, 158 ember életét megmentették a 2008-ban bevezetett szigorúbb közlekedési szabályok.

A végzetes balesetek mellett 11,3 százalékkal csökkent a súlyos sérüléses balesetek száma, míg a könnyű sérüléses esetekből 1,1 százalékkal számoltak kevesebbet. Utóbbiból volt egyébként a legtöbb, öt hónap alatt 4888. (forrás:vezess.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik