Élet-Stílus

A középpályán dől el az Eb-döntő

Németország negyedszer, vagy Spanyolország másodszor? - foglalható össze röviden a labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi döntőjének legfőbb kérdése, melyre természetesen nem lehet előre választ találni, de kapaszkodók azért akadnak.

Ha az eddigi formát nézzük, akkor egyértelműen a spanyolok voltak a kiegyensúlyozottabbak: Luis Aragonés csapata a csoportkörben végig remekelt, a világbajnok olaszokkal vívott negyeddöntőben – elsősorban riválisuk bunkerfocija miatt – legfőképp csak hatástalanul támadgatott, az orosz gárdát aztán ismét nagyon meggyőző játékkal verte.

A németeknek ezzel szemben csak egy igazán jó meccsük volt. A legkönnyebb csoportban a lengyelek és a házigazda osztrákok ellen hozták a kötelezőt, a horvátoktól viszont kikaptak, így a nyolc között az addig hibátlan portugálokkal kerültek össze. Ronaldóék ellen remekül játszott a csapat, ám a törökökkel vívott elődöntőben a 3-2-es sikerrel együtt is halványabban futballozott.

Egy csatár mindkét oldalon

Ugyanakkor a németek mellett szólhat, hogy a portugál és a spanyol együttesnek hasonló a stílusa. A négy évvel ez előtti finalista ellen a nyolc között elsősorban a középpályán nyerték meg a meccset a németek. Rolfesék leszűkítették a tereket, nem hagyták, hogy meginduljanak a labdával virtuózan bánó Decóék. Löw feltehetően valami hasonló taktikával készül a fináléra.

A hőn áhított trófea (MTI/EPA)

A hőn áhított trófea (MTI/EPA)

A németekhez hasonlóan a spanyolok is egycsatáros játékkal kezdenek, a megerősített ötfős középpályás soroknak kell majd a támadásokat, illetve Torrest és Klosét segítenie. A tornán már négy gólnál tartó Villa kiválása nem okozhat gondot a spanyol kapitánynak, hiszen az ő helyére beálló Fabregasszal még gyorsabb lett az együttes játéka csütörtökön.

A középpályán fog eldőlni a mérkőzés, és ebben a csapatrészben ügyesebb, gyorsabb és technikásabb játékosok futballoznak a spanyol válogatottban. A németek elszántsággal, a már sokszor megcsodált mentalításukkal, na és persze fizikumukkal próbálják ezt majd ellensúlyozni.

A védelmek sebezhetők

A védelem egyik csapatnak sem az erőssége, így reménykedhetünk abban, hogy sok gólt láthatunk. Lehmann a német kapuban hajlamos a bravúrok mellett hajmeresztő bakikat bemutatni, és a Mertesacker-Metzelder duóról sem sugárzott a biztonság az eddigi meccseken. Lahm jól segíti a támadásokat, de a védekezésben megzavarható.

A másik oldalon talán a világ, de biztosan az Eb legjobb kapusa áll. Iker Casillas csoportmérkőzések során két gólt kapott, míg a negyeddöntőben néhány rendkívül fontos védéssel és persze a 11-es párbajban megfogott két büntetővel segített csapatán az olaszok ellen. Az oroszok elleni elődöntőben szintén hibátlanul teljesített a Real Madrid portása, ám ez nem igazán mondható el a társakról.

Casillas idáig hibátlanul védett (MTI/EPA)

Casillas idáig hibátlanul védett (MTI/EPA)

Puyol remekül szervez, de a helyezkedéssel vannak gondjai, akárcsak Marchenának, Sergio Ramos pedig gyakran elől ragad. A szélekről megbontható a spanyolok védelme, a beíveléseknél pedig bajba kerülhetnek a toronymagas németekkel szemben.

Megtörik az átok?

A német oldalon – nem véletlenül – már közvetlenül a szerdai elődöntő után igyekezett mindenki hangsúlyozni, hogy a döntőben sokkal jobban kell játszani. Ennek megfelelően Löw sem dicsérte csapatát, ám jelezte, hogy a gyengébb produkciónak több oka is volt, melyek a fináléban már nem zavarják majd tanítványait.

“A török meccsen óriási volt rajtunk a nyomás, mert mindenki előre biztos győztesnek kiáltott ki minket, ráadásul a negyeddöntő utáni hatnapos szünet is csak rosszat tett. A lényeg azonban, hogy a döntőben vagyunk, a teher lekerült a játékosok válláról” – mondta a szakvezető.

Schweinsteiger ismét nyerőember lehet (Getty)

Schweinsteiger ismét nyerőember lehet (Getty)

A spanyoloknál nem volt miért magyarázkodniuk, csak arra kell ügyelniük, hogy megtartsák remek formájukat. “Fináléba jutottunk, s most a szurkolóink azt várják tőlünk, hogy ott is nyerjünk. Mi is így vagyunk ezzel” – fogalmazott röviden Cesc Fabregas..

A spanyolok, akik legutóbb 1984-ben kerültek döntőbe, 1964-ben szerezték egyetlen aranyérmüket, míg a németek 1972, 1980 és 1996 után nyerhetnek ismét. Persze ha már “sorminta”, akkor érdemes megjegyezni, hogy a Nationalelf minden második Eb-fináléját “szokta” megnyerni: 1972 után négy évvel elbukott, csakúgy mint 1992-ben, az 1980-as sikert követő első döntőjében. Nos a német csapat 1996-os bajnoki címe után most jutott be újra a fináléba…

Örökmérleg: Németország-Spanyolország
19 meccs, 8 német, 5 spanyol győzelem, hat döntetlen
Gólarány: 21-27

Európa-bajnokság, döntő:
Németország-Spanyolország, vasárnap 20:45 ó
Bécs, Ernst Happel Stadion, V.: Roberto Rosetti (olasz)
Várható kezdőcsapatok
Németország: Jens Lehmann – Arne Friedrich, Per Mertesacker, Christoph Metzelder, Philipp Lahm – Bastian Schweinsteiger, Torsten Frings, Michael Ballack, Thomas Hitzlsperger, Lukas Podolski – Miroslav Klose
Spanyolország: Iker Casillas – Sergio Ramos, Carlos Marchena, Carles Puyol, Joan Capdevila – Marcos Senna, Santi Cazorla, Cesc Fabregas, Xavi, David Silva – Fernando Torres

aktuális forma

Németország
Június 25.: – Törökország 3-2 (Eb-elődöntő)
Június 19.: – Portugália 3-2, (Eb-negyeddöntő)
Június 16.: – Ausztria 1-0 (Eb-csoportmeccs)
Június 12.: – Horvátország 1-2 (Eb-csoportmeccs)
Június 8.: – Lengyelország 2-0 (Eb-csoportmeccs)

Spanyolország
2008. június 26., – Oroszország 3-0 (Eb-elődöntő)
2008. június 22.: -Olaszország 0-0, 11-esekkel: 4-2 (Eb-negyeddöntő)
2008. június 18.: – Görögország 2-1 (Eb-csoportmeccs)
2008. június 14.: – Svédország 2-1 (Eb-csoportmeccs)
2008. június 10.: – Oroszország 4-1 (Eb-csoportmeccs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik