Élet-Stílus

Bolt legyőzte Powellt

A 100 méteres síkfutás csúcstartója, Usain Bolt legyőzte a rekord korábbi birtokosát, Asafa Powellt a jamaicai atlétika bajnokságon, olimpiai válogatón.

Bolt – aki május 31-én javította 9.72-re Powell korábbi, 9.74-es világcsúcsát – 9.85-tel nyert Powell (9.97) és Michael Frater (10.04) előtt. „Csak a kvalifikáció számított – magyarázta Bolt azoknak, akik esetleg rekordot vártak. – Mindketten gyorsan kezdtünk, de Asafa 80 méter után leállt” – tette hozzá.

„Az első 50-re koncentráltam. Elégedett vagyok. Felépülésemet követően most térek vissza lassacskán, nem akarok kockáztatni” – így Powell, aki versenyhiánnyal küszködik, mert február óta sérülések miatt egészen az előző hétvégéig egyetlen viadalon sem állhatott rajthoz. Az oszakai vb-n bronzérmes sprinter múlt szombaton 9.96-ot futott.

Usain Bolt volt a jobb (Getty)

Usain Bolt volt a jobb (Getty)

Az igazi szenzáció azonban nem Bolt Powell feletti diadala volt, hanem az, hogy ugyanezen a távon a nőknél a világbajnok Veronica Campbell csak negyedik lett a jamaicai atlétika bajnokságon, így ebben a számban nem szerzett pekingi indulási jogot, mivel csak az első három szerepelhet a játékokon.

Kerron Stewart győzött 10.80-nal, mögötte Shelly-Ann Fraser (10.85) és Sherone Simpson (10.87) ért a célba. Campbell – Athén bronzérmese – 10.88-at futott. A 4×100-as váltóban ugyanakkor rajthoz állhat majd Pekingben, akárcsak – sikeres kvalifikáció esetén – 200-on, melyen ő az ötkarikás címvédő.

Gay ijedtében futott gyorsan

Tyson Gay, a 100 és a 200 méteres síkfutás világbajnoka 9.77-es kiváló idővel nyerte negyeddöntős futamát az amerikai atlétikai bajnokságon, egyben olimpiai válogatón.

Az amerikai rekordot jelentő remek futáshoz az az ijedtség is kellett, ami az első fordulóban érte, amikor is – elmondása szerint – eltévesztette a célvonalat, és majdnem kiesett.

Gaynél csak Bolt (9.72) és Asafa Powell (9.74) futott gyorsabban ezen a távon. Gay 9.77-e minden idők negyedik legjobbja. A pazar negyeddöntős produkció ugyanakkor nem jelent számára automatikus pekingi indulást, ehhez ugyanis az első három között kell végezni a döntőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik