Élet-Stílus

Talma nyerte az asseni flúgos futamot

Talmácsi Gábor hihetetlen izgalmak közepette, bukásokkal és esőszünettel tarkított versenyben megnyerte a 125-ös géposztály Holland Nagydíját, és győzelmével a hetedik helyről a negyedikre lépett előre az összetettben.

Talmácsi Gábor – normál körülmények között, száraz pályán – csak kínlódott a hétvége során az asseni pályán, s tanácstalan volt a motorját, a beállítást illetően. A 13. helyről indult, a rajt után aztán sikerült feljebb kapaszkodnia, a 9. helyen haladt, miközben a brit Bradley Smith meglépett a többiektől, míg az angolt a spanyol Joan Olive tisztes távolságból követte.

A második körben Talma már a hatodik volt, később azonban lelassult, folyamatosan esett vissza. A kategória magyar világbajnoka képtelen volt tartani az előtte motorozók tempóját. Ugyanakkor még mindig jobban járt, mint csapattársa, Sergio Gadea, aki alatt az Aprilia „feladta a küzdelmet”; a spanyol motoros dühében többször rá is csapott a versenygépre. Egyébiránt a vb-pontversenyben vezető francia Mike Meglio
sem remekelt, sokáig jócskán Talma mögött húzta a gázt.

Az idén először nyert a címvédő (motogp.com)

Az idén először nyert a címvédő (motogp.com)

Ami az élmezőnyt illeti: a második helyen haladó Oliviét utolérték az üldözők, a spanyol Nicolas Terol állt a boly élére, és elkezdte faragni Smith közel négy másodperces előnyét. Az izgalmakat az időjárás fokozta: elkezdett esni az első, s ezzel egy időben az addig jól teljesítő spanyol Efren Vazquez és Marc Marquez is nagyot bukott, sőt, élen haladó Smith is a földre került!

Az első miatt lengett a piros zászló, leállították a versenyt, ugyanakkor az új rajt, ötkörös második futam előtt elfogyott az égi áldás, és a pálya is csaknem felszáradt, néhány vizes folt maradt csupán. Talma a 11. helyről, de mivel ketten hiányoztak, tulajdonképpen kilencedik pozícióból indulhatott újra. Az indulással azonban gondjai adódtak, alaposan visszaesett. Egyszeriben azonban elkezdett alatta szárnyalni a motor.

Talmácsi Gábor az élen (motogp.com)

Talmácsi Gábor az élen (motogp.com)

A magyar versenyző, mint forró kés a vajban, úgy jött előre, a harmadik helyen landolt, majd megfutotta a verseny addigi leggyorsabb körét. Olive vezetett, mögötte Simone Corsi motorozott, de nem sokáig, Talma ugyanis őt maga mögé utasította, az olasz azonban nem hagyta magát. Szerencsére Talmácsi sem. Amíg Olive és Corsi egymással volt elfoglalva, „lecsapott”, igaz, mellette meg Esteve Rabat robogott el.

Az utolsó körben, közel a végéhez azonban a spanyol motoros hibázott. Talma ezt kihasználva az élre állt, és az utolsó néhány kanyarban már nem engedte ki kezéből az idei első futamgyőzelmét – továbbá pályafutása során huszadik alkalommal pezsgőzhetett a dobogón. Talmácsi győzelmével a vb-pontverseny hetedik helyéről a negyedikre lépett előre.

Talmácsi Gábor nyilatkozata

„Az esőig nagyon gyenge volt a motorom, csalódott voltam. Aztán jött a szünet, amelyben a szerelőkkel változtattunk néhány beállításon, ugyanakkor korántsem olyan sokat, hogy ennyivel jobb legyen a gép. Az új rajt után egyszerűen elkapott valami megmagyarázhatatlan érzés, nagyon jól mentem, a végén pedig szépen végig tudtam gondolni a taktikámat, ami szerencsére bevált. Mondanom sem kell, hogy nagyon boldog vagyok, sok pontot szereztem, amivel közelebb kerültem az éllovasokhoz az összetettben”

A 250-es géposztály versenyét a spanyol Alvaro Bautista nyerte. A kategória magyarja, Tóth Imre a 20. helyen ért célba, a pontversenyben a 23., míg az élen továbbra is Mika Kallio posztol – a KTM finn pilótája a hetedik helyen zárt Assenben.

A királykategóriában a címvédő, a brit fumamot is megnyerő ausztrál Casey Stoner győzött Dani Pedrosát megelőzve, ugyanakkor a spanyol pilóta a második hellyel is átvette a vezetést az összetettben. A harmadik helyet a brit Colin Edwards szerezte meg az amerikai Nicky Hayden előtt, akinek az utolsó métereken lassult le a motorja. A versenyen előtt a pontversenyben vezető olasz Valentino Rossi már az első körben bukott, így csak a 11 helyen ért célba. A Doktornak ez volt a 201. vb-futama, s ezzel beállította Max Biaggi csúcsát.

Holland Nagydíj, 125 kcm, 5 kör:
1. Talmácsi Gábor (Aprilia) 9:04.520
2. Joan Olive (spanyol, Derbi) 9:04.648
3. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 9:04.775
4. Sandro Cortese (német, Aprilia) 9:04.860
5. Bradley Smith (brit, Aprilia) 9:04.945
6. Esteve Rabat (spanyol, KTM) 9:05.088
7. Mike Di Meglio (francia, Derbi) 9:05.366

A vb állása:
1. Mike Di Meglio (francia, Derbi) 141 pont
2. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 125
3. Joan Olive (spanyol, Derbi) 94
4. Talmácsi Gábor (Aprilia) 93

250 kcm:
1. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 40:54.117 p
2. Thomas Lüthi (svájci, Aprilia) 40:58.714
3. Marco Simoncelli (olasz, Gilera) 41:00.120

20. Tóth Imre (Aprilia) 1 kör hátrány

A vb állása:
1. Mika Kallio (finn, KTM) 140 pont
2. Marco Simoncelli (olasz, Gilera) 139
3. Alex Debon (spanyol, Aprilia) 114

23. Tóth Imre (Aprilia) 2

MotoGP:
1. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 42:12.337 p
2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 42:23.647
3. Colin Edwards (amerikai, Yamaha) 42:29.462

A vb állása:
1. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 171 pont
2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 167
3. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 142

Következik: Német Nagydíj, július 13., Sachsenring.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik