Élet-Stílus

Öt megfizethető búvárhely

Nem kell költséges, távoli, meleg tengeri búvárhelyre utaznunk ahhoz, hogy a színes, víz alatti világ szépségeiben gyönyörködhessünk. A Földközi-, az Adriai- és a Vörös-tenger egyaránt kínálja mindezt, ráadásul mérsékeltebb áron. Sőt, látványos hajóroncsok, ókori amforák és egy, víz alatt álló Krisztus-szobor is várja a búvárkodás szerelmeseit, ha a mediterrán régió felé veszik az érdeklődők az irányt.


A csábító Kék Lyuk

Az egyiptomi Sínai-félsziget délkeleti része igazi búvárparadicsomnak számít: itt található a világ egyik legnagyobb korallzátonya. Talán nem véletlenül kapta a helyiség – amely a búvárkodás és a szörfözés szerelmeseinek igazi Kánaán – a Dahab (arany) nevet. Az egyik leghíresebb merülőhely, a várostól 6 kilométerre északra lévő Blue Hole (Kék Lyuk), amely a több mint kétszáz méteres mélységével számos búvárt megrészegített már.

A kezdőknek inkább a lépcsőzetesen mélyülő Ligthouse-nál (Világítótorony), míg a haladóknak a Canyonban – a parttal merőlegesen elhelyezkedő, 18-35 méter mély alagútban – érdemes merülniük. Izgalmas és sokszínű látnivalókban és színpompás halakban pedig nincs hiány: míg az Eel Gardens (Angolnáskert) angolnákkal és gömbhalakkal, addig a Blue Hole és a The Bells (Harangok) óriásteknősökkel és papagájhalakkal várja a búvárkodás szerelmeseit.

Színes korallvilág a Blue Hole-ban (fotó: F.C.)

Színes korallvilág a Blue Hole-ban (fotó: F.C.)

Krisztus-szobor a víz alatt

Genovától körülbelül 25-30 kilométerre keletre fekvő San Fruttuoso páratlan merülőhelyet kínál a búvároknak. San Fruttuoso különlegességét nem a korall- és halvilág adja, hanem egy víz alatti bronz Krisztus-szobor és számos hajóroncs. A halászfaluba nem egyszerű az eljutás, hiszen csak gyalog (Camogliból vagy Portofinóból) vagy pedig hajón közelíthető meg, ám aki lemerészkedik a mélybe, a riói Krisztus-szoborhoz hasonló műalkotást csodálhat meg.

A szobrot (il Cristo degli Abissi), amelyet a búvárok védőszentjének is tartanak, 1954-ben emelte egy olasz művész 15 méter mélyen a tenger halottainak az emlékére. Érdemes július végén ellátogatni a különleges búvárparadicsomba, mert minden év július utolsó szombatjának éjjelén egy víz alatti vallásos szertartás zajlik a szobornál: a pap megáldja a tengert, a helyi búvárok pedig zseblámpákat visznek le a mélybe és egy koszorút „fonnak” belőlük a Krisztus-szobor feje köré.

Az elsüllyesztett teherhajó

A jordániai Aqaba közel 20 különleges búvárhellyel várja a merülőket. Ezek közül is kiemelkedik a Cedar Pride hajóroncs, amely Jordánia legnépszerűbb merülőhelye. A 10-28 méter mélyen lévő egykori libanoni teherhajó 1982-ben égett le, majd Abdullah király kérésére szándékosan elsüllyesztették, hogy egy mesterséges korallzátonyt alakítsanak ki a búvárok számára. A parttól közel 50 méterre található az oldalán fekvő hajóroncs, amely szinte teljesen érintetlen, ma már barrakudák, tűzhalak és murénák lakóhelye.

A számos aqabai merülőhely közül a Japán Kert emelkedik ki színességével, amelyet a világ egyik legszebb búvárhelyei között tartanak számon. Aki ott merül, az 18-30 méter mélyen csodás színekben pompázó korallzátonyban gyönyörködhet.

Háborús maradványok

150 éves ottomán hajó, ókori amforák, II. világháborús repülőgépek – ezekkel csábít a törökországi Kas. A Földközi-tenger ugyan nem olyan színes, mint a Vörös-tenger, viszont annál izgalmasabb látnivalókat kínál a merülőknek. Kas kikötőjéből fél óra alatt körülbelül 30 különböző jellegű (például víz alatti barlangok és kanyonok) merülőhely érhető el.

150 éves hajóroncs Aqabánál (fotó: F.C.)

150 éves hajóroncs Aqabánál (fotó: F.C.)

Elsősorban a roncsbúvárkodás szerelmeseinek jelent igazi paradicsomot (mint például a Light House, a Güvercin Ada, a Canyon), hiszen az ókori kereskedelmi hajóktól egészen a 2003-ban elsüllyedt hajóig számos típust megcsodálhatnak a merülők a Földközi-tenger tipikus halvilága (angolna, barrakuda, rája, grouper) mellett. Sőt, a Flying Fish merülőhelyen egy II. világháborús, 3 propelleres olasz repülőgép maradványai is különleges búvárélményről gondoskodnak.

Felbukkanó delfincsapatok

Horvátország búvárkodási szempontból legvonzóbb helyeit az Adriai-tenger legészakibb szigetei kínálják, úgymint Lošinj szigete, ahol a merülők csodálatos korallmezőket és -falakat, valamint víz alatti barlangokat csodálhatnak meg. A szigeten lévő Cunski településétől nem messze két szigetecske (Veli Osir és Mali Osir) található, amelyek között körülbelül 15 méter mélységben egy 40 méter magas korallfal kezdődik, amelynek színes élővilága minden bizonnyal elbűvöli a merülőket. A szerencsésebbek pedig még delfineket is láthatnak, amelyek előszeretettel látogatják ezt a környéket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik