Élet-Stílus

Nem lesz új magyar világörökség

admin
admin

2008. 06. 24. 17:40

A szlovák és a magyar fél visszavonta a komárom-révkomáromi erődrendszer világörökségi jelölését, miután valószínűvé vált, hogy az UNESCO Világörökség Bizottságának (VÖB) jövő heti ülésén elutasító döntés születik.

A komárom-révkomáromi erődrendszer ismételt felterjesztéséről később születik döntés, amikor nemzetközi együttműködésben olyan sorozathelyszínt szeretnének jelölni, amely több hasonló örökségi helyszínből áll – mondta el Fejérdy Tamás, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VMNB) titkárságának vezetője. A komárom-révkomáromi erődrendszerhez több más, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén található erőd csatlakozna, ez a sorozathelyszín így be tudná mutatni a katonai örökséget. A többszereplős, nemzetközi sorozatjelölési forma nagyobb esélyt jelent – tette hozzá.

A monostori erőd madártávlatból

A monostori erőd madártávlatból

A VÖB július 2. és 10. között tartja 32. ülésszakát a kanadai Québecben, ahol döntenek az új világörökségi helyszínekről. A grémium döntéseit a szakmai tanácsadó testületek állásfoglalásai és javaslatai alapozzák meg. Az állásfoglalások az ülésszak előtt ugyan nem nyilvánosak, de munkadokumentumok formájában a közelmúltban már ismertté váltak a Világörökségi Egyezmény tagországai számára.

A visszavonásra adott esetben éppen azért kerülhet sor, hogy a valószínűsíthető elutasító döntést elkerülve biztosított legyen a helyszín újrajelölésének lehetősége. Ebben az esetben is ilyen megfontolásról van szó, azaz a komárom-révkomáromi helyszín továbbra is a magyar várományosi listán marad, s ily módon esélyt kaphat későbbi újrajelölésekor – hangsúlyozta a magyar nemzeti bizottság titkársága. Ezzel kapcsolatban Fejérdy Tamás kiemelte: ha ezt a lépést a magyar és a szlovák fél nem tette volna meg, a québeci ülés után nehezebb helyzetbe kerültek volna. A döntéssel „az esélyek gyakorlatilag érintetlenül megmaradnak, a mozgástér szabadabb”.

Az UNESCO Világörökségi Listán jelenleg nyolc magyarországi helyszín szerepel. Jelenleg Budapest (a Duna-parti látkép, a budai várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete), Hollókő ófalu és táji környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő-tó/Neusiedlersee kultúrtáj és a Tokaji történelmi borvidék része a világörökségnek. Közülük a Aggteleki cseppkőbarlang Szlovákiával, a Fertő-tó vidéke pedig Ausztriával közös jelöléssel került fel a az UNESCO világörökségi listájára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.