Élet-Stílus

Kelet-európai bundagyanú Wimbledonban

Illegális - zömmel kelet-európai - fogadási szindikátusok vesznek meg teniszmeccseket vezető világversenyeken, köztük a wimbledoni tornán, amelynek több korábbi, gyanús mérkőzését már vizsgálják a hatóságok - írta bennfentes forrásokat idézve a The Sunday Times.

A tekintélyes vasárnapi brit lap a hétfőn kezdődő idei wimbledoni bajnokság elé időzített írásában felfedte: a játékot szabályozó hatóságokhoz nyolc korábbi olyan wimbledoni meccsről érkezett bejelentés, amelyekről gyanítható, hogy eredményeiket profi alvilági szerencsejáték-szervezetek határozták meg.

A vizsgált mérkőzések közül négyet tavaly játszottak; ezek férfi egyes összecsapások voltak, külföldi versenyzőkkel, akik minden esetben három sima szettel vesztettek. A lap szerint vezető fogadóirodák dossziét állítottak össze a szerintük gyanús teniszmérkőzésekről. A dosszié a The Sunday Times egyik forrása szerint összesen 140 ilyen meccseredményt tartalmaz a világ minden tájáról.

Nyolc wimbledoni meccsről érkezett bejelentés (AP)

Nyolc wimbledoni meccsről érkezett bejelentés (AP)

A brit lap idézett forrása szerint a gyanú tipikusan olyan tornákon szokott felmerülni, amelyeken egy adott mérkőzés fogadási forgalma például 23 ezer font, egy másiké 27 ezer font, egy harmadikra 36 ezer font fogadás érkezik, a negyedikre azonban 4,5 millió font. “Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy az ember kitalálja: valami nem stimmel az utolsó (meccsel)” – idézi bennfentes forrását az újság.

A The Sunday Times szerint valószínűsíthetően zömmel orosz és más kelet-európai fogadók állnak az illegális fogadások legtöbbje mögött, bár a dossziéban szó esik egy osztrák alvilági fogadási szerveződésről, valamint németek által megvett mérkőzésekről is.

A lap felidézi egy belga játékos esetét, aki tavaly nyíltan felfedte, hogy 70 ezer fontot ajánlottak fel neki a 2005-ös wimbledoni tornán, ha elveszíti soron következő mérkőzését. A tavalyi wimbledoni bajnokságon az első fordulós részvételért 10 ezer font járt, és ezen felül mindössze 6325 font azért, ha egy versenyző továbbjutott a második fordulóba – írta a vasárnapi brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik